Factcheck: Verwondingen van dolfijnen door visnetten tijdens visverbod in de Golf van Biskaje

Factcheck: Verwondingen van dolfijnen door visnetten tijdens visverbod in de Golf van Biskaje

Foto: Wouter Hooijmans

Op Radio 1 in België werd de claim gemaakt dat tijdens een visverbod in de Golf van Biskaje afgelopen winter, 70% minder dolfijnen gestrand zijn met verwondingen van visnetten. Deze bewering is relevant voor België én Nederland, omdat het een impact heeft op de visserij en dus op ons maritieme ecosysteem.

De bewering luidt dat tijdens het visverbod vier procent van de gestrande dode dolfijnen verwondingen van visnetten had. Voor het verbod was dat 70 procent. Deze beweringen zijn gebaseerd op rapporten en onderzoek van verschillende bronnen, onder andere de Franse regering en milieuorganisaties. Een recent artikel gepubliceerd door het Franse Observatoire Pelagis, benadrukt de impact van visserij op dolfijnen in de Golf van Biskaje. Tijdens het visverbod in de winter van 2024 zijn er 141 gevallen van dolfijnstrandingen gemeld, waarvan 50 zijn overleden tijdens de periode van visverbod. Hoewel sommige dieren sporen van visnetverwondingen hadden, waren deze gevallen minder dan verwacht.

Verschillende onderzoeken

Daarnaast bevestigt het onderzoek van Hélène Peltier, een bioloog van het Observatoire Pelagis, dat tijdens de visverbodsperiode een aanzienlijke afname van dolfijnen met visnetverwondingen werd waargenomen. Normaal gesproken hebben 50 tot 90 procent van de gestrande dolfijnen in de winterperiode verwondingen, maar tijdens het visverbod was dit percentage een stuk lager.

Hoewel dit zegt dat een visverbod effectief kan zijn bij het verminderen van dolfijnverwondingen door visnetten, is dit niet een definitieve conlusie. Het onderzoek zegt ook dat de impact van visserij op dolfijnen complex is en beïnvloed wordt door verschillende dingen, zoals weersomstandigheden en menselijke activiteiten in zee.

Daarnaast benadrukt het onderzoek dat dolfijnstrandingen meerdere oorzaken kan hebben, waarbij de doodsoorzaken divers zijn. Visnetverwondingen zijn een belangrijke factor, maar er zijn ook andere natuurlijke en door de mens veroorzaakte oorzaken van dolfijnstrandingen.

Geen duidelijke gegevens

Bioloog Lonneke Ijsseldijk van de Universiteit Utrecht, zegt dat de bewering van 70 procent verwondingen door visnetten niet duidelijk wordt ondersteund door beschikbare gegevens. Wetenschappelijke rapporten verschillen en veel ervan zijn nog niet vertaald naar het Nederlands of bevatten geen percentages over visnetverwondingen. “Ik kan die harde 70% niet vinden en daardoor bevestigen, de wetenschappelijke artikelen noemen vooral gereconstrueerde aantallen i.p.v. percentages.”, zegt Lonneke.

Conclusie: Er zijn aanwijzingen dat een visverbod kan bijdragen aan het verminderen van dolfijnverwondingen door visnetten, wel kan er geen duidelijke conclusie getrokken worden. Het onderzoek benadrukt de complexiteit van de relatie tussen visserij en dolfijnstrandingen. De harde 70% die geclaimd is, is niet goed te checken. Deze cijfers kunnen variëren en kunnen ook aan andere oorzaken liggen.

Over de auteur