Internationale Vrouwendag vandaag feestelijk gevierd onder thema: ‘Eén wereld, duizend vrouwen’

Internationale Vrouwendag vandaag feestelijk gevierd onder thema: ‘Eén wereld, duizend vrouwen’

Vandaag is het weer internationale vrouwendag. Op deze dag staat de vrouw centraal en wordt er wereldwijd aandacht besteed aan de emancipatie van de vrouw, zo ook in Nederland. Het thema dit jaar luidt: ‘Eén wereld, duizend vrouwen’.

In verschillende steden zijn er programma’s opgezet met activiteiten voor en door vrouwen, zo ook in Rotterdam. Vrijdagmiddag zijn er vieringen in het Rotterdamse stadhuis, waar ook Amina Hussen aan deelneemt. Zij bereidt de modeshow voor die de festiviteiten inluidt. ‘Met de modeshow wil ik jonge meiden een podium geven, hun laten zien hoe prachtig zij zijn,’ vertelt Hussen. Haar doel is dus niet dat de meiden de kleding laten zien, maar de kleding de meiden. Amina zet zich al sinds 2010 in om vrouwen te helpen in de wijk die te maken hebben met sociale en maatschappelijke problemen, zoals armoede, taalachterstand, eenzaamheid en isolement. Voor het werk dat zij de afgelopen jaren heeft verricht, is zij dit jaar genomineerd voor Rotterdamse vrouw van het jaar, onder de categorie werk en ondernemen.

Internationale vrouwendag blijft tot op de dag van vandaag nog steeds belangrijk. Ook al hebben we over de jaren heen veel bereikt, staan vrouwen nog steeds niet gelijk aan mannen. Ook in Nederland. ‘WomenInc.’, een organisatie die zich inzet voor de positie van vrouwen in Nederland, zocht het voor je uit. Zo verdienen vrouwen tot op de dag van vandaag nog steeds minder dan mannen voor hetzelfde werk, de zogeheten loonkloof. Voor elke vrouwelijke bestuurder zijn er zes mannelijke bestuurders. Misschien wel omdat vrouwen anderhalf keer zoveel tijd aan onbetaalde zorgtaken spenderen. Dat er nog werk aan de winkel nodig is, is duidelijk.

Verslaggever Saxa da Silva liep vandaag mee bij de voorbereidingen in het Rotterdamse stadhuis. Ze sprak Amina Hussen & Joan Nunnely over de festiviteiten. Beluister hier het liveverslag:

Over de auteur