Middel tegen appelbloesemkevers goedgekeurd: ‘Het is mosterd na de maaltijd’

Middel tegen appelbloesemkevers goedgekeurd: ‘Het is mosterd na de maaltijd’

De appelbomen staan weer in bloesem en dat betekent dat het appelseizoen gaat beginnen, maar dit betekent ook de terugkeer en opkomst van de appelbloesemkever. Dit zorgt voor stress in de fruitsector want fruittelers mochten de kevertjes (tot 15 maart 2024) niet bestrijden met middelen en geen bestrijdingsmiddelen op de bloesem spuiten. Dit resulteerde vorig jaar in veel (grotendeels) mislukte oogsten.

De appelbloesemkever gaat af op de bloesem en legt daar zo’n 25 eitjes in. Uit die eitjes groeit vervolgens een larve. Die larve gaan vervolgens aan de kern van de bloem eten. Hierdoor groeien de appels misvormd- of zelfs helemaal niet uit.

Goedkeuring bestrijdingsmiddelen

De NFO, Nederlandse Fruittelers Organisatie heeft, naar aanleiding van de mislukte appeloogst van vorig jaar, aan het Ministerie van Landbouw gevraagd om een vrijstelling. Daar was tot 15 maart nog geen reactie op gegeven omdat er nog onderzoek werd gedaan naar hoeveel milieuschade de bestrijdingsmiddelen aanrichten. Op 16 maat heeft de minister vrijstelling gegeven op het gebruik van de middelen Raptol en Curatio. Dit betekent dat fruittelers het middel mogen gebruiken om de appelbloesemkevers te bestrijden; maar wel onder strenge voorwaarden.

Volgens fruitteler Johan is deze toezegging te laat omdat het gunstigste moment om te spuiten eind februari is. Niet alleen de appelbloesemkevers bezoeken graag de appelbomen maar ook de bijen. Maar wat is het gevaar van deze middelen op de bijen? Volgens imker Maap Groenendijk kan het geen kwaad. Luister het audiofragment hieronder om er achter te komen waarom.

Over de auteur

Lisa van Dorrestein

Lisa van Dorrestein is een gepassioneerd journalist en luistert graag naar verhalen van andere. Daarnaast is ze erg openminded en is ze altijd op zoek naar interessante verhalen die 'anders' of bijzonder zijn. Ze ontmoet graag nieuwe mensen en gaat graag het gesprek met hen aan.