‘Oh juf, er werd seksualiteit genoemd’: de week van de lente kriebels op het basisonderwijs

‘Oh juf, er werd seksualiteit genoemd’: de week van de lente kriebels op het basisonderwijs

Meer scholen doen mee aan de week van de lentekriebels dan vorig jaar

Seksuele voorlichting op de basisschool, de meningen zijn erover verdeeld. De een vindt het goed, de ander vindt het te vroeg. Afgelopen week besteedden basisscholen extra aandacht aan dit onderwerp. Het was de week van de lentekriebels, waarin er vijf dagen lang extra aandacht was voor seksualiteit, relaties maar ook weerbaarheid. Deze week vindt dit jaar voor de negentiende keer plaats. Het begon met 25 basisscholen, maar is nu uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend fenomeen op 3000 scholen.

Digitaal lespakket 

De Week van de lentekriebels is met name opgezet door expertisecentrum seksualiteit Rutgers en de GGD. Deelnemende scholen kunnen een digitaal lespakket aanvragen. Het thema van dit jaar is online weerbaarheid: veilig gebruik van internet en sociale media. Online komen kinderen soms ongeschikte dingen tegen of kunnen ze ongepaste verzoeken ontvangen.

Positief beschermend effect 

Als kinderen les krijgen over hun lichaam, puberteit, weerbaarheid, relaties en seksualiteit zijn kinderen in staat nu en later gezonde, bewuste en verantwoorde keuzes te maken. “Door thuis en in de klas aandacht te besteden aan online weerbaarheid, leer je kinderen veiliger online te zijn en draag je bij aan het voorkomen van online (seksueel) grensoverschrijdend gedrag”, zegt Elsbeth Reitzema van Rutgers, tegen RTL Nieuws. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die zijn voorgelicht gemiddeld later beginnen met seksuele handelingen en beter zijn voorbereid, omdat zij kennis en vaardigheden hebben om bewuste afweging te maken.

Door goede voorlichting thuis en op school zijn ze bovendien weerbaarder tegen geweld en misbruik, en krijgen ze later wanneer ze als jongeren romantische en/of seksuele relaties aangaan, minder vaak met problemen als gedwongen seks, soa’s of tienerzwangerschappen te maken. Kinderen die opgroeien in een omgeving waar open over seks wordt gesproken, hebben een hogere seksuele autonomie. Het heeft een beschermend effect.

Over de auteur

Dionne Rutte

Hi! Mijn naam is Dionne Rutte. Ik ben 19 jaar en studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik vind Utrecht een mega leuke stad om te studeren, voor nu woon ik nog in Apeldoorn. Ik ben geïnteresseerd in mijn medemens. Mijn grote passie is het verwerken van inspirerende gesprekken in een artikel. Ik hou dus erg van schrijven, daarentegen vind ik video’s maken nóg leuker. Ik ben enthousiast over mijn opleiding en wil graag nog meer leren over het journalistieke vak.