Stijgend aantal dementie gevallen zorgt voor druk op de zorg

Stijgend aantal dementie gevallen zorgt voor druk op de zorg

Foto: Stijn Rademaker

De aankomende verkiezingen zijn belangrijk voor de toekomst in de zorg. De groeiende uitdaging die bij het stijgende aantal dementerende komt kijken speelt hier een grote rol. Naast de vergrijzing worden de mensen die dementie krijgen ook nog eens steeds jonger vertelt Astrid van der Veen, medeweker op een gesloten afdeling waar veel dementerende wonen. Volgens de zorgsector is het nu essentieel dat het kabinet extra aandacht zal besteden aan deze sector bij het opstellen van het nieuwe beleid.

Dementie is een aandoening die naast de  invloed op het persoonlijke leven en de omgeving druk legt op de gezondheidszorg. Er zijn verschillende vormen van dementie. De meest voorkomende variant is Alzheimer. Bij deze variant krijg je vooral problemen met het geheugen. Het vraagt om intensieve zorg en aandacht. “Het is van belang dat de juiste ondersteuning en een verhoogd budget vrij gegeven zal worden. Naast de het investeren in de zorg moet er ook meer aandacht naar het preventie. Zo gaat het gewoon niet meer, om het maar nog niet te hebben over het personeelstekort waar we mee kampen .” Aldus Astrid. Deze onderzoeken zouden essentieel kunnen zijn om de groeiende last van dementie tegen te gaan.

Groeiende wachtlijsten

Astrid ziet ook de wachtlijst bij haar op de afdeling stijgen. ”We hebben gewoon geen plek en tijd meer over.” In totaal staan er bijna 22.000 ouderen op de wachtlijst voor een plek in het verpleeghuis in Nederland. Het overgrote deel van deze mensen kan voorlopig nog wel thuis blijven wonen met extra hulp en wacht nog op een plek bij hun in de buurt. De wachtlijst groeit, in 2019 stonden er nog maar 14.500 mensen op de wachtlijst.

Over de auteur

Eva Rijs

Ik ben Eva Rijs, student journalistiek. Op deze website zullen mijn eerste producties verschijnen. Ik ben geïnteresseerd in mensen, verhalen en maak mij graag hard voor gelijkheid.