Factcheck: Aantal dementerenden verdubbelt tot 2040

Factcheck: Aantal dementerenden verdubbelt tot 2040

Fleur Agema, politica namens de Partij voor de Vrijheid en woordvoerder ouderenzorg, gehandicaptenzorg en jeugdzorg claimt in een tweet dat het aantal dementerenden verdubbelt tot 2040. Deze claim blijkt waar.

De Tweet is 13 november geplaatst. Naast de claim die Fleur Agema hier doet staat er ook in de tweet dat dementerenden niet zelfstandig kunnen wonen en dat als het aan de PVV en BBB ligt de bejaardentehuizen terug moeten keren.

Wat houd de claim in?

Eenvoudig gezegd zou het aantal dementerenden in of voor 2040 het dubbele aantal moeten bereiken ten opzichte van de dementerenden op dit moment in eind 2023.

Bekende cijfers

Volgens Alzheimer Nederland, een Nederlandse stichting die zich inzet voor een beter leven met en een toekomst zonder dementie en het Alzheimer Centrum Amsterdam, onderdeel van het UMC staat de teller nu op 290.000. Hier onder vallen naar schatting 15.000 gevallen jonger dan 65 jaar onder, wonen er ruim 80.000 in verpleeghuig- of verzorgingstehuizen en hebben er ruim 100.000 nog geen diagnose. Beide websites melden ook het volgende: “Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen naar flink meer dan een half miljoen in 2040.” In onderstaande afbeelding is te zien welke prognose er gesteld is voor tot en met 2050. Volgens Alzheimer Centrum Amsterdam krijgen er ieder uur vijf mensen in Nederland de diagnose dementie.

Prognose aantal mensen met dementie in 2050 volgens Alzheimer Nederland.

Alzheimer en dementie

De woorden Alzheimer en dementie worden veel door elkaar gebruikt, maar wat is nou het verschil? Astrid van der Veen werkt op een gesloten afdeling in een verzorgingstehuis gespecialiseerd in het zorgen bij dementie. Van der Veen vertelt: ‘Allereerst wat is dementie, dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes. Wat al die ziektes gemeen hebben is dat de hersenen aangetast worden en de geestelijke gezondheid verslechtert. De ziekte van Alzheimer is een soort binnen de dementie. Er zijn nog veel meer soorten met ieder zijn eigen kenmerken In Nederland hebben 70% van de mensen met dementie de vorm Alzheimer.’

Hoe komt het dat de dementie gevallen zo stijgen?

Mariette is aangesloten bij zowel Alzheimer Nederland als dementie.nl als dementie-expert. Mariette legt uit hoe we aan de prognoses komen en waar de stijgende cijfers vandaan komen. “Het aantal dementerende hangt van verschillende factoren af. De ziekteduur, hoelang leeft iemand nog met de diagnose. Maar ook het aantal mensen dat risico heeft op dementie en het aantal mensen dat daadwerkelijk dementie krijgt. “Om steeds meer te weten te komen over deze aandoening wordt er nog veel onderzoek gedaan. Onder andere op de website van het Trimbos instituut is een overzicht te vinden van de onderzoeken gericht op dementie en de preventie daarvan.

Conclusie 

Fleur Agema claimt in haar tweet dat het aantal dementerenden verdubbelt tot 2040. Deze claim is waar gebleken. De dementie gevallen zullen in 2040 op meer dan een half miljoen komen. Momenteel zijn er 290.000 gevallen, het dubbele daarvan is 580.000. Het klopt dus dat het aantal zich tegen die tijd verdubbelt zou hebben.

Over de auteur

Eva Rijs

Ik ben Eva Rijs, student journalistiek. Op deze website zullen mijn eerste producties verschijnen. Ik ben geïnteresseerd in mensen, verhalen en maak mij graag hard voor gelijkheid.