Steeds meer fake news door kunstmatige intelligentie

Steeds meer fake news door kunstmatige intelligentie

We zien steeds vaker fake news, dankzij sociale media wordt dit alsmaar sneller verspreid. Maar welke bijdrage heeft kunstmatige intelligentie aan het verspreiden en maken van fake news? Promovendus in ‘desinformatie en fake news’, Indira Huliselan, spreekt tijdens aflevering twee van de podcast ‘de waarheid achter de onwaarheid’ over deze onderwerpen.

Het internet staat bol met berichten die niet 100% waar blijken te zijn. Dit noemen we ‘fake news’. Nepnieuws kan ons denken en gedrag beïnvloeden en ervoor zorgen dat we ons vertrouwen verliezen in de journalistiek, de overheid of de wetenschap. De term fake news wordt gebruikt voor elke vorm van valse informatie die bedoeld is om mensen te misleiden. Wetenschappers maken dan ook graag een onderscheid tussen misinformatie en desinformatie. Desinformatie is bedoeld om te schaden en misinformatie is dat vaak niet bewust. De impact van nep nieuws op moderne samenlevingen mag niet worden onderschat en wordt daarom grondig bestudeerd als een nieuw fenomeen.

Bij ons in de studio is Indira Huliselan te gast. Indira doet onderzoek naar ‘Romeins nepnieuws’ en is gespecialiseerd op desinformatie. Tijdens de podcast spreken we met haar over onderwerpen zoals vergelijkingen tussen nep nieuws in het oude Rome en nu, maar ook over kunstmatige intelligentie van tegenwoordig. Als specialist in desinformatie deelt ze haar inzichten over de intenties achter valse informatie en hoe dit schade kan toebrengen aan ons vertrouwen in journalistiek, overheid en wetenschap.

Als je kijkt naar de definitie van fake news, wat nog in ontwikkeling is, is het bewust gemanipuleerde informatie die voor een politiek doel vervalst is en in een regulier format is gezet. Er zijn veel overeenkomsten te zien met ‘nep nieuws’ van de Romeinse tijd en van nu’, aldus Huliselan. Verder gaan we met Huliselan nog dieper in op kunstmatige intelligentie en wat voor bijdrage dit levert aan het verspreiden en eventueel maken van nep nieuws.

Beluister hieronder het hele interview met Indira Huliselan.

Over de auteur

Marjolein Essaadi

Marjolein Essaadi is gedreven journalist. Ze kijkt met een kritische blik naar de wereld en vind het belangrijk om voor iedereen een luisterend oor te zijn.