AI zorgt voor onbetrouwbare digitale informatie

AI zorgt voor onbetrouwbare digitale informatie

Met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) wordt bezorgdheid geuit over mogelijke negatieve gevolgen. De zorgen rondom AI en de complexiteit van algoritmes, zoals bij ChatGPT, roepen vragen op over de betrouwbaarheid van digitale informatie. Dr. Eugène Loos richt zich op de rol van mediawijsheid voor de toegankelijkheid van betrouwbare digitale informatie en spreekt tijdens aflevering twee van de podcast ‘de waarheid achter de onwaarheid’ over deze onderwerpen.

Hoewel kunstmatige intelligentie voor veel positieve dingen zorgt zijn er ook veel zorgen. Het begon toen een van de grondleggers van kunstmatige intelligentie, Geoffrey Hinton, opstapte bij Google om mensen te waarschuwen tegen zijn eigen werk. Hij was bang dat kunstmatige intelligentie zou zorgen voor zoveel nepnieuws en misinformatie op internet, dat mensen op zeker moment niet meer kunnen weten wat waar is en wat niet en ook bij Apple klonk de waarschuwing dat AI zou leiden tot veel meer gewiekste oplichtingspraktijken via internet.

De angst voor AI komt niet helemaal uit de lucht vallen. In sciencefictionfilms wordt al decennialang gespeeld met apocalyptische scenario’s waarin slimme computers de mensheid overnemen. Echter is het nog nooit zo ver ontwikkeld als nu, we gaan van gespreksagenten zoals Siri en Alexa tot het gebruik van sensoren in slimme woningen, robots in ziekenhuizen en zelfrijdende auto’s; kunstmatige intelligentie zit overal in onze samenleving.

Bij ons aan de lijn Dr. Eugène Loos. Dr. Loos doet onderzoek naar het zoeken, evalueren en gebruiken van toegankelijke betrouwbare digitale informatie en is gespecialiseerd in ChatGPT. ‘Het onderscheiden van juiste en onjuiste informatie op het internet is heel moeilijk. Er zijn tegenwoordig zoveel berichten online dat het een doolhof van informatie is. Dan is het aan de mensen om zelf te bepalen wat waar en niet waar is’, aldus Dr. Loos. ‘AI is niet altijd slecht, denk aan ChatGPT, we weten niet hoe die algoritmes werken en als je dan een vraag stelt weten we niet wat er verder gebeurt met de data die jij ze geeft.

Beluister hieronder het hele interview met Dr. Loos.

Over de auteur

Marjolein Essaadi

Marjolein Essaadi is gedreven journalist. Ze kijkt met een kritische blik naar de wereld en vind het belangrijk om voor iedereen een luisterend oor te zijn.