Kamelenmelkerij in Berlicum grootste in Europa

Kamelenmelkerij in Berlicum grootste in Europa

BERLICUM – Met meer dan 100 kamelen is Kamelenmelkerij Camel Dairy Smits de enige in Europa die kamelenmelk legaal mag verkopen in de EU. Deze kamelenmelk zou een oplossing zijn voor mensen met koemelkallergie. De melkerij hecht veel waarde aan het openstellen van de stallen, zodat iedereen uit de omgeving kan ervaren hoe het melken en houden van de kamelen in zijn werk gaat.

Frank Smits, toen nog student aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch, deed onderzoek naar of het economisch verantwoord is om in Nederland kamelenmelk te produceren. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft hij in 2006 in Cromvoirt de eerste boerderij geopend, waarna in 2010 de huidige locatie in Berlicum werd geopend. Inmiddels telt de boerderij 3 stallen, waar wekelijks rondleidingen en voorlichtingen gegeven worden. Bij de melkerij staat het welzijn van de dieren en innovatie centraal: ‘We hebben alles zelf moeten uitvinden, zo is ons melksysteem gebaseerd op een systeem voor koeien, we hebben dit zelf moeten aanpassen zodat het systeem geschikt zou zijn voor onze kamelen.’, aldus Angela, kamelenverzorgster.

‘Kamelen zijn zeer intelligente dieren, zo onthouden ze door de geur personen die hen iets kwaad hebben gedaan.’, stelt kamelenverzorger Jurre. ‘De mannetjes wegen soms 900 kilo en kunnen met hun mond een watermeloen pletten, dus ik zou ze niet kwaad maken!’. Verder bevat de melk volgens Jurre mineralen, zodat de kalveren net zo groot en sterk worden als hun vader. Bovendien zou de melk van de kamelen bestaan uit een andere eiwitstructuur die makkelijker op te nemen zou zijn. Uiteraard is kamelenmelk een goede oplossing voor mensen met koemelkallergie, maar deze optie is niet goedkoop. De flessen kosten meer dan 5 euro per stuk met een minimale afname van 7 flessen. Hierdoor blijven andere melksoorten zoals bijvoorbeeld havermelk en sojamelk een ietwat goedkopere oplossing. De smaak van de melk is vergelijkbaar met volle koemelk, enkel de nasmaak wijkt af.

Over de auteur

Max van Gils

Max van Gils (21) is eerstejaars student op de Hogeschool in Utrecht, en woonachtig in Delft. Hij is sinds september 2022 werkzaam als onderzoeksjournalist voor de Nieuwsooievaar in de regio den Haag. Hij heeft ervaring binnen het HR-werkgebied, ook in de regio den Haag. Zijn ambities liggen vooral bij internationale journalistiek als columnist. Contact: max.vangils@student.hu.nl