Herbruikbare beker wint steeds meer terrein ten opzichte van wegwerpbeker

Herbruikbare beker wint steeds meer terrein ten opzichte van wegwerpbeker

In Nederland wordt iedere dag 19 miljoen aan plastic wegwerpverpakkingen weggegooid. Om dit afval te verminderen is er per 1 januari 2024 een nieuwe regels ingevoerd door de overheid betreft wegwerpbekers- en bakjes. Met deze regels wil de overheid het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten tot aan 2026 met 40% verminderen, ten opzichte van 2022. De nieuwe maatregelen zijn onderdeel van een groter geheel. Ze komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) dat als doel heeft: de impact van wegwerpplastic op het milieu verminderen en meer plastic hergebruiken en recyclen.

Vanaf 1 juli 2023 moesten bedrijven een extra toeslag rekenen voor klanten die consumpties bestelden of kochten (wegwerpplastic). Deze regel is echter per 1 januari 2024 van tafel geveegd en er wordt niet meer op gehandhaafd.

Desondanks zijn er binnen bedrijven, scholen en sportclubs al alternatieven zoals kartonnen of herbruikbare bekers. Die herbruikbare bekers worden alleen niet altijd terug ingeleverd omdat mensen niet weten of ze die weg kunnen gooien of moeten inleveren om hun extra betaalde toeslag terug te krijgen (bijvoorbeeld McDonalds met hun 3 verschillende bekers). Er zijn dus alternatieven. De herbruikbare beker wint steeds meer terrein maar nog niet zo veel als voorheen werd gedacht.

Beker wasstraten

Er zijn dus zogeheten beker ‘wasstraten’ in Nederland. Dit zijn bedrijven die grootschalig herbruikbare bekers (produceren en) schoonmaken. Nu is het de vraag hoe ecologisch verantwoord die wasstraten zijn en of er ecologische winst wordt behaald. Dit omdat de productie van de herbruikbare bekers vervuilender is dan wegwerpbekers. Een herbruikbare beker moet minimaal 25 keer worden hergebruikt om de productie uitstoot van 1 zo’n beker gelijk te trekken aan die van een wegwerpbeker. Daarbij moeten de herbruikbare bekers telkens worden schoongemaakt en heen en weer worden vervoerd van bedrijf tot bedrijf.

Dutch Cups is zo’n beker ‘wasstraat’ waar bekers grootschalig worden schoongemaakt. Het bedrijf produceert herbruikbare bekers voor bedrijven en bieden daarbij ook de service om te reinigen. “Wij produceren herbruikbare bekers voor bedrijven en daarbij bieden we ook de service om deze te reinigen. We regelen alles van A tot Z, dus ook het transport van deze bekers. De bekers worden bij de bedrijven opgehaald en naar ons vervoerd. Daarna worden de bekers in de ‘wasstraat’ gezet en gereinigd. Vervolgens controleert ons personeel of er geen resten zoals kauwgom of lippenstift aan de bekers is blijven zitten. Daarna worden de bekers verpakt en weer bij het desbetreffende bedrijf afgeleverd”, vertelt Björn Benjamins, accountmanager bij Dutch Cups.

De omzet van Dutch Cups is sinds januari 2024 met ongeveer 70% gestegen. Het bedrijf Dutch Cups heeft het aantal wasstraten in december uitgebreid van 1 naar 3. Ze hebben ook nog een extra wasstraat achter de hand voor het geval de vraag nog meer toeneemt.

Benjamins merkt dat de herbruikbare beker steeds populairder wordt: “We merken inderdaad dat het drukker is dan voorheen omdat steeds meer bedrijven de overstap maken van wegwerp naar herbruikbaar. Bedrijven die grote partijen bekers bij ons afnemen willen dit reinigingsproces uit handen geven omdat ze het zelf niet allemaal kunnen behappen. Daar springen wij in en leveren hun de dienst om de bekers dus te reinigen en daarbij ook op te halen en weer af te leveren.”

Willem van der Werf is arbo- en milieudeskundige op de Universiteit van Utrecht. Hij vertelt meer over het belang en de toekomst van herbruikbaar en wegwerp plastic. Klik op de onderstaande video voor het interview.

Over de auteur

Lisa van Dorrestein

Lisa van Dorrestein is een gepassioneerd journalist en luistert graag naar verhalen van andere. Daarnaast is ze erg openminded en is ze altijd op zoek naar interessante verhalen die 'anders' of bijzonder zijn. Ze ontmoet graag nieuwe mensen en gaat graag het gesprek met hen aan.