Edelsteentherapie, oplichting of niet?

Edelsteentherapie, oplichting of niet?

Afbeelding ter illustratie. Bron: Pixabay

Edelstenen, de stenen zijn in allerlei soorten en maten te koop in spirituele winkels. Ze zouden een genezende energie moeten uitstoten. Er bestaat ook edelsteentherapie, een vorm van therapie waarbij de edelstenen je zouden helen. Of dit ook echt zo werkt? Daar zijn de meningen over verdeeld.

Catherine de Jong is anesthesioloog en secretaris bij de Vereniging tegen Kwakzalverij. Deze vereniging bestrijdt het onbevoegd uitoefenen van de geneeskunde door middel van voorlichting. Ze heeft een sterke mening over de edelsteentherapie: ‘Het is volstrekte onzin. Hoe zou een kristal iets kunnen genezen? Het is heel gênant dat volwassen mensen daarin geloven en dit toepassen. Mensen die kristaltherapie doen zijn gewoon aan het belazeren en aan het oplichten.’ Catherine is dus zeer ontevreden met de edelstenen en de edelsteentherapie. ‘Ik kan niet tegen onrecht. Het is heel triest dat mensen erin trappen en er geld aan uitgeven.’ Zelf heeft ze ook in een verslavingskliniek gewerkt, waar iemand die verslaafd was weg ging bij de kliniek om edelsteentherapie te proberen. Catherine vertelde dat het met deze persoon niet goed afliep. Een ander kritiekpunt van Catherine op de edelstenen is de manier waarop mensen aan de stenen komen. ‘Het is ook nog eens ethisch onverantwoord want waar worden die kristallen vandaan gehaald? Dat wordt uit ontwikkelingslanden gehaald, er zijn kindslaven die die kristallen moeten verzamelen.’

Hoe kan het dan toch dat er nog mensen in geloven? ‘Waarom trappen mensen in reclamepraatjes? Er zijn zoveel reclamepraatjes die al onzin zijn. We worden de hele dag omringt door onzin, flauwekul en reclamepraatjes. Over veel van die dingen denk je niet na en ga je er al op in voordat je de kans hebt gehad erover na te denken. We moeten allemaal eens leren om een beetje rationeel te denken. Er zijn zoveel goeie en nuttige dingen te doen in de wereld, waarom zou je je bezighouden met de flauwekul van kristaltherapie?’, aldus Catherine.

Chindy Kross, leefstijlcoach en paragnost heeft zelf helderziende waarnemingen. Hier geeft zij ook consulten in. ‘Ik ben helemaal niet zweverig, maar het is er, ik kan het ook niet verklaren.’ Chindy denkt dat er wel een waarheid achter de genezende energie van de edelstenen zit. ‘Ik denk dat de edelstenen vroeger krachtig zijn geweest, maar tegenwoordig vraag ik me af of de aarde niet een soort van verzadigd is. Ik heb over de werking van de edelstenen dus wel mijn twijfels. Als je geest gelooft dat die steen werkt, dan werkt die steen. Maar heeft het dan te maken met de steen of met je mindset?’

Ik heb geprobeerd contact te leggen met een edelsteentherapeut omdat ik hoor- en wederhoor wilde toepassen in dit artikel. Helaas is dit niet gelukt.

In de onderstaande audio-reportage is meer te horen over Catherine en Chindy en hun mening over de kracht van de edelstenen.

Over de auteur

Elise Roelofs

Elise Roelofs (2004) is student journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Hiervoor deed ze havo op het Segbroek college. Ze woont in Den Haag en maakt video- en audioreportages voor Studio Vrijdag. Verder is ze geïnteresseerd in kunst en tijdschriften.