Factcheck: De rijkste 1 procent zorgt voor tien keer zoveel uitstoot als de armste 50 procent

Factcheck: De rijkste 1 procent zorgt voor tien keer zoveel uitstoot als de armste 50 procent

Beeld ter illustratie. Foto: Pixabay, jwvein

Lilian Marijnissen claimde op X (voormalig Twitter) dat goed en eerlijk klimaatbeleid, antikapitalistisch klimaatbeleid betreft. Zij onderbouwde dit door te zeggen dat de rijkste 1 procent per persoon zorgt voor 10 keer meer uitstoot dan de 50 procent armste. Dit lijkt een heel onwaarschijnlijk statement, maar of het klopt is onduidelijk.

In eerste instantie lijkt de tweet van Lilian Marijnissen nergens op gebaseerd, ze gooit wat extreem klinkende cijfers de wereld in zoals zo veel politici in deze verkiezingstijd en uiteindelijk blijken de cijfers niet te kloppen. Als je kijkt naar de getallen uit de tweet van Marijnissen lijkt dat ook hier weer het geval, cijfers zonder enige context en als je naar de reacties kijkt lijkt het erop dat de mensen niet geloven dat de cijfers kloppen. Marijnissen verwijst verder in haar tweet ook niet naar een onderzoek of iets dergelijks en er volgt ook geen vervolgtweet met extra uitleg. Reden genoeg dus voor de Nederlandse kiezer om niet te veel waarde te hechten aan de tweet van de SP-lijsttrekker.

Toch blijkt het dat de uitspraak van Lilian Marijnissen op een onderzoek is gebaseerd. Na navraag bij de SP komt naar boven dat de partij vasthoudt aan een onderzoek van Ecorys uit november 2022 over onder andere de Nederlandse CO2-uitstoot. In dit rapport van Ecorys staat dat de gemiddelde CO2-uitstoot van de rijkste 1 procent van Nederland 70.000 kilo is, en dat de CO2-uitstoot van de armste 50 procent van Nederland 7.000 kilo bedraagt. Hieruit blijkt dus dat het inderdaad zou kloppen dat die tien keer zoveel waar Marijnissen het over heeft klopt. Toch is duurzaamheidsdeskundige Bouwe de Boer sceptisch: ‘De cijfers waar dit onderzoek op is gebaseerd zijn cijfers uit 2019. Er is in de tussentijd zo ontzettend veel gebeurd dat die cijfers eigenlijk niet meerheel relevant zijn.’

Het onderzoek van Ecorys is niet het enige onderzoek naar dit onderwerp. Eerder stelde ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in 2020 ook al een rapport uit, en daaruit komt een heel ander oordeel. Daaruit blijkt namelijk dat het niet zo is dat de rijkste 1 procent tien keer meer uitstoot dan de armste 50 procent, maar dat ze maar twee keer zoveel zouden uitstoten, een flink verschil. De Boer zegt daarover het volgende: ‘Het feit dat de rijkste 1 procent maar twee keer zoveel zouden uitstoten is veel aannemelijker, ook in dit rapport zijn wat oudere cijfers gebruik en dus zal het nooit helemaal kunnen kloppen met de werkelijke uitstoot van vandaag. Het getal zou vast ondertussen wat hoger liggen dan twee keer zoveel, dat wil ik best geloven, maar ik vind het een realistischer getal dan tien keer zoveel.’

Conclusie:

Het is moeilijk te zeggen of wat Lilian Marijnissen in haar tweet beweert ook daadwerkelijk klopt. Afgaande op het meest recente onderzoek, dat van Ecorys, zou haar bewering kloppen, maar volgens het onderzoek van Oxfam Novib en de uitspraken van Bouwe de Boer, zou haar bewering niet kloppen. Daarom is het eigenlijk niet te zeggen of de uitspraak klopt, aan de ene kant zeggen de meest recente cijfers van wel, maar aan de andere kant is het zo dat dat zou betekenen dat de rijkste 1 procent van het dubbele uitstoten in vergelijking met de armste 50, naar het tienvoudige zou gaan, een groot verschil. Vandaar zou de uitspraak van Marijnissen wellicht kunnen kloppen, maar is het niet met volledige zekerheid te zeggen.

Over de auteur

Dewyn van Putten

Dewyn van Putten (2004) uit Zoetermeer is student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en tevens onderdeel van de redactie van WakkerWest en wil al van jongs af aan in de journalistiek werken. Hij vindt het leuk om op pad te gaan en nieuwe avonturen te beleven. Hij is erg geïnteresseerd in sport en houdt van actief bezig zijn.