Trump als katalysator in de ontwikkeling van ‘Fake News’

Trump als katalysator in de ontwikkeling van ‘Fake News’

‘You’re Fake News!’ Dat sprak Trump tijdens een persconferentie in 2017 uit tegen een journalist van CNN. Een video die de hele wereld over ging en de term ‘Fake News’ groot de wereld in slingerde. Trump wakkerde het fenomeen aan en zette daarmee de journalistiek op zijn kop.

De term Fake News bestaat al langer, vertelt journalist Craig Silverman aan Pointer. Hij doet sinds 2014 al onderzoek naar misinformatie. ‘Het is een term die ik in 2014 ben gaan gebruiken omdat ik websites tegenkwam die zich voordeden als nieuwswebsites, maar allemaal nep bleken’, legt Silverman uit aan het onderzoeksjournalistiek platform.
De Canadese journalist heeft nu een probleem ontwikkeld met de term ‘Fake News’, zo vertelt hij aan Pointer. ‘Het is echt een wapen geworden. Het betekent verschillende dingen voor verschillende mensen, maar het wordt ook, in veel gevallen, gebruikt om legitieme journalistiek en journalisten aan te vallen.’
Ook Trump is hiervan te beschuldigen. Met zijn oneliner ‘You’re Fake News’ beschuldigde hij journalisten van het verkopen van nepnieuws, terwijl het andersom ook het geval is.

Het politieke stelsel
Damian Trilling is hoofddocent politieke communicatie en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ook hij merkt een ontwikkeling op omtrent misinformatie in Amerikaanse media. ‘Door de groei van sociale media is het makkelijk voor een gewone burger om zomaar iets online te zetten. Dat ontstaat dan en wordt door het brede bereik makkelijk verspreid. Het probleem is dan dat journalistieke media er ook mee gaan.’ Daar komt bij dat er in Amerika ook nog sprake is van polarisatie. ‘Er is niet alleen een tweedeling in de Amerikaanse politiek, maar ook in de media. Dat zorgt ervoor dat eenzijdige informatie makkelijker te verspreiden is. Er is namelijk veel minder onafhankelijke en objectieve media zoals we die in Nederland wel kennen’, vertelt Trilling.

Beluister hieronder de audioreportage over het gebruik van misinformatie in de Amerikaanse samenleving en waarom Trump, ondanks de verdenkingen van het verspreiden van misinformatie, toch zo geliefd is in de VS.

Over de auteur

Jens Noppen

Ik ben Jens Noppen (2004) en ik woon al heel mijn leven in regio Alphen aan den Rijn. Op dit moment studeer ik in Utrecht aan de School voor Journalistiek. Mijn interesses liggen zowel in de sport als bij grote maatschappelijke problemen en mijn doel binnen de journalistiek is dan ook om niet alleen zwaar beladen maar ook luchtig nieuws te maken. Bovenal wil ik mensen informeren over wat er in de wereld gebeurt. Ik wil de brug zijn die de maatschappij verbindt met de actualiteit.