De ontwikkelingen van deze week in het conflict tussen Israël en Hamas

De ontwikkelingen van deze week in het conflict tussen Israël en Hamas

Foto ter illustratie Beeld: Pexels

Het conflict tussen Israël en Hamas is 7 oktober geëscaleerd door de aanval van Hamas. 13 oktober heeft Israël 1,1 miljoen Palestijnen gewaarschuwd om te vertrekken. Er is dus heel wat aan de hand bij de Gazastrook. Iedereen die er in het noorden woont moet binnen 24 uur verhuizen naar het zuiden. De VN, Verenigde Naties, vinden het onmogelijk om zo’n verplaatsing te laten gebeuren zonder verwoestende consequenties. De VN roept Israël dan ook op om de oproep terug te trekken.

Eerder deze week begon de escalatie dus. Israël werd door de aanval van Hamas verrast. Sinds zaterdag zijn er meer dan 423.000 mensen uit de Gazastrook verdreven, meldt UNRWA, de VN-organisatie die Palestijnse vluchtelingen helpt. Dit aantal loopt dus nog op omdat Israël ongeveer 1,1 miljoen inwoners in het noorden heeft opgeroepen op korte termijn te vertrekken. De Gazastrook wordt sinds zaterdag door Israël massaal gebombardeerd. De reden hierachter is vergelding voor de aanvallen van afgelopen zaterdag van Hamas, volgens Amnesty. Beide kanten hebben al meer dan duizend doden geteld.

Vrijdagochtend heeft Hamas naar eigen zeggen 150 raketten afgevuurd op de stad Ashkelon in Israël. Dit was een reactie op de oproep van het Israëlische leger om het noorden van de Gazastrook te ontruimen.

De Israëlische krijgsmacht zegt te begrijpen dat de evacuatie van Palestijnen uit het noorden van Gaza langer dan 24 uur zal gaan duren. De Wereldgezondheidsorganisatie wil dat Israël de oproep tot evacuatie terugtrekt, omdat de evacuatie een ‘doodsvonnis’ voor patiënten die op dit moment in ziekenhuizen liggen kan betekenen.

Er gebeurt dus erg veel. In onze radio-uitzending van 13 oktober spraken wij met Dalit Lymor van CIDI, Centrum Informatie en Documentatie Israël. Zij kon ons meer vertellen over onder andere de situatie en waar CIDI voor staat. Het fragment is hieronder te beluisteren.

Over de auteur

Elise Roelofs

Elise Roelofs (2004) is student journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Hiervoor deed ze havo op het Segbroek college. Ze woont in Den Haag en maakt video- en audioreportages voor Studio Vrijdag. Verder is ze geïnteresseerd in kunst en tijdschriften.