Boeren protesteren in Brussel tegen het Europees landbouwbeleid.

Boeren protesteren in Brussel tegen het Europees landbouwbeleid.

Foto ter illustratie. Boeren onderweg naar protest. Bron: Pixabay

Maandag 26 februari hebben de boeren geprotesteerd in Brussel tegen het Europees beleid. Met ruim 900 tractoren waren de boeren in de hoofdstad van België aanwezig tijdens de protesten tegen het Europees landbouwbeleid. Tijdens de protesten hebben demonstranten met eieren gegooid naar gebouwen van de Europese unie en de politie met vloeibaar mest bekogeld. Ook zijn er hooibalen in de fik gestoken. De politie heeft ingegrepen door traangas te gebruiken tegen de protesterende boeren en geprobeerd de brandjes te blussen met een waterkanon.

De boeren protesteerde tegen het Europees landbouwbeleid terwijl de landbouwministers van lidstaten bij elkaar kwamen om de zorgen van de boeren te bespreken. Strenge milieuregels die niet in andere continenten toegepast worden zorgt voor concurrentie met onder andere Zuid-Amerika en die “drijven de lokale boeren in het nauw” aldus Tijs Boelens. Het handelsverdrag met Mercosur-landen in Zuid-Amerika waar over onderhandeld wordt door de Europese unie zorgt voor veel frustraties bij de boeren.

Kijk het interview met boer prominent lid van boerforum Tijs Boelens en landbouwdeskundige Siemen van Berkum voor meer informatie over het Mercosur-verdrag:

De landbouwministers van de Europese lidstaten kwamen dezelfde dag als de protesten bij elkaar in Brussel om met elkaar te vergaderen over de problemen die de boeren ervaren. Deze problemen ondanks dat ze niet hetzelfde zijn in elke lidstaat hebben veel overeenkomsten. Met elkaar zijn de landbouwministers tot de conclusie gekomen dat de Europese commissie meer moet doen om de boeren te helpen. Ze hebben bij elkaar 500 voorstellen bedacht voor de Europese commissie om de boeren tegemoet te komen. Deze plannen moeten ervoor zorgen dat de boeren minder administratieve lasten ervaren.

Over de auteur

Thijs Wiegman

Thijs Wiegman (2003) is een Tweede jaars student journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Zijn ambities liggen in de hoek van het onderzoek en oorlog journalistiek. Elke zaterdag is Thijs te vinden op het Markermeer om te zeilen. Ook heeft hij een passie voor het maken van muziek.