Explainer: ‘Cholera, bestaat dat nog?’

Explainer: ‘Cholera, bestaat dat nog?’

Op 25 februari zaten ruim 3000 mensen  vast op een cruiseschip voor de kust van het Afrikaanse eiland Mauritius. Er was vermoedelijk cholera uitgebroken op het cruiseschip. Hierom weigerden de lokale autoriteiten van Mauritius de passagiers op land te laten. Cholera zorgt in Afrika voor steeds meer doden. Maar wat is Cholera precies en welke maatregelen kunnen we nemen om deze ziekte tegen te gaan?

Cholera is een ernstige infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae. Het belangrijkste symptoom is hevige diarree, wat snel kan leiden tot ernstige uitdroging en in sommige gevallen zelfs tot overlijden. Mensen kunnen cholera oplopen door besmet water of voedsel te consumeren, vooral in gebieden met slechte sanitaire voorzieningen. De bacterie zorgt ervoor dat de darmen veel water en zouten afscheiden, wat resulteert in vloeibare ontlasting en uitdroging. Cholera komt vaak voor in gebieden met gebrekkige hygiëne en beperkte toegang tot schoon drinkwater.

Cholera preventie is essentieel om de verspreiding van deze  infectieziekte te beheersen. Belangrijk hierbij is het waarborgen van toegang tot schoon drinkwater en verbeteren van sanitaire voorzieningen. Het vermijden van besmet voedsel en het regelmatig wassen van handen met zeep zijn eenvoudige maar effectieve maatregelen. Het belang van voorlichting binnen gemeenschappen over hygiënische praktijken kan niet genoeg benadrukt worden. ‘Het aanpakken van de hygiene in risicogebieden is het belangrijkst wanneer je het aantal cholera besmettingen wil verminderen’, zegt epidemioloog en microbioloog Amrish Baidjoe.

Vaccinatieprogramma’s spelen ook een cruciale rol bij het voorkomen van cholera-uitbraken. Deze programma’s zijn gericht op kwetsbare populaties, zoals mensen in vluchtelingenkampen of gebieden met beperkte toegang tot gezondheidszorg. Door vroegtijdige detectie en reactie op potentiële uitbraken kunnen gezondheidsautoriteiten snel ingrijpen, besmettingsbronnen identificeren en de verspreiding minimaliseren.

Internationale samenwerking zijn ook van groot belang. Gedeelde kennis, middelen en technologieën kunnen helpen bij het ontwikkelen van doeltreffende preventiestrategieën op wereldschaal. Het bevorderen van duurzame sanitatie-infrastructuur en het aanpakken van sociaaleconomische factoren, zoals armoede en gebrek aan onderwijs, dragen bij aan een goede aanpak.

Over de auteur

Lieke Dogger

Hallo ik ben Lieke, 20 jaar (06-08-2003) en ik volg de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.