Bruine kroegen verdwijnen langzaamaan uit straatbeeld

Bruine kroegen verdwijnen langzaamaan uit straatbeeld

De bruine kroegen hebben het zwaar in Nederland. Sinds 2010 namen de kroegen met ruim 38% af, terwijl de Nederlandse horecagelegenheid met ruim 26% toenam. Op 7 oktober is de Dag van de Bruine Kroeg.  

Een bruine kroeg is een ouderwets ingericht café met schaarse verlichting en veel (donkerbruin) hout in het decor. Eind 19e eeuw ontstond de opkomst van de bruine kroegen in Nederland, omdat de buurtbewoners een sociale ontmoetingsplek nodig hadden om gezellig de tijd door te brengen.

Dag van de Bruine Kroeg
In 2021 ontstond het idee om de kroegen met een speciale dag te promoten. Een aantal lockdowns en kroeg-overleggen later was de eerste editie op 1 oktober 2022 een feit. Maar liefst 32 bruine kroegen deden mee aan de eerste Dag van de Bruine Kroeg. Na het succes van 2022 wordt het evenement voortgezet.

Cultuur
‘De historische waarde moet niet vergeten worden’, zegt Lian Heinhuis, zij is fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam. ‘Heel veel kroegen zijn van voor de Tweede Wereldoorlog, dus die kroegen hebben een enorme geschiedenis. Ik denk dat de bruine kroegen altijd onderdeel zal blijven van de Nederlandse cultuur.’

Bekijk hier de videoreportage over de bruine kroeg:

Over de auteur

Thijs de Groot

Mijn naam is Thijs de Groot en ik ben 19 jaar. Mijn hobby's zijn voetballen en gamen. Nadat ik de studie mediaredactiemedewerker op het mbo heb afgerond, heb ik ervoor gekozen om de studie journalistiek aan Hogeschool Utrecht te volgen. Even terug naar het voetbal, dat is ook wat ik later wil gaan doen: voetbaljournalist.