Gast: Thomas ter Laak over PFAS

Gast: Thomas ter Laak over PFAS

Het Amsterdamse advocatenkantoor Knoops wil met een massaclaim tegen de Staat maatregelen afdwingen tegen de hoeveelheid PFAS in de bodem. Bij de claim hebben zich verschillende partijen aangesloten. Naast dat er een teveel aan PFAS in de bodem zit, zit ook in ons drinkwater en dit kan nog wel eens voor problemen gaan zorgen.  
 
PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dit zijn chemische stoffen die in veel producten worden gebruikt omdat ze water-, vet- en vuilafstotende eigenschappen hebben. Je komt ze bijvoorbeeld tegen in anti-aanbakpannen, regenjassen en blusschuim. Maar ze zitten ook in de bodem en het grondwater, vaak door vervuiling. 
 
Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) vormen een wereldwijd milieuprobleem en worden aangetroffen in zowel het milieu als in mensen. Deze chemische stoffen, waaronder PFOS, PFOA en GenX, zijn door de mens gemaakte stoffen die nauwelijks afbreken in het milieu. PFAS kunnen schadelijk zijn voor zowel de gezondheid van mens als milieu. Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater, wat nadelige effecten op de gezondheid kan hebben, zoals effecten op het immuunsysteem. PFAS kunnen ook effecten hebben op cholesterol, de lever, en kunnen zelfs kanker veroorzaken.  
 
Recentelijk hebben Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen gepleit voor een Europees verbod op PFAS vanwege de schadelijke effecten op mens en milieu. Het RIVM adviseert de overheid om de blootstelling aan PFAS te verminderen en werkt aan onderzoek en maatregelen om de verspreiding van deze stoffen te beperken. PFAS worden in veel producten gebruikt vanwege hun handige eigenschappen, maar de risico’s voor de gezondheid en het milieu zijn steeds duidelijker geworden 

Over de auteur

Lieke Dogger

Hallo ik ben Lieke, 20 jaar (06-08-2003) en ik volg de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.