Factcheck: Hoesten verhoogt niet de overlevingskans bij een hartaanval

Factcheck: Hoesten verhoogt niet de overlevingskans bij een hartaanval

Er circuleert een bericht op sociale media, vooral via Facebook en WhatsApp, waarin wordt beweerd dat hard hoesten kan helpen bij het verlichten van een hartaanval. Dit bericht bevat tips die suggereren dat hoesten een effectieve reactie zou zijn. Cardioloog Lukas Dekker ontkracht deze bewering. Hoesten verhoogt niet de overlevingskans bij een hartaanval, zoals wordt beweerd in het verspreide bericht.

Dit bericht gaat al jaren rond, en zelfs tot op de dag van vandaag zie je de berichten voorbij komen op Facebook. “Heb je er wel eens over nagedacht. Als je alleen bent en een hartaanval krijgt. Wat ga je dan doen? Ik wist het bijvoorbeeld niet tot ik de tekst las!” Na deze tekst volgt een negen-delig stappenplan met als conclusie dat je geforceerd moet hoesten als je een hartaanval krijgt. In de tekst wordt ook gezegd: “Cardiologen zeggen dat als iemand deze boodschap ontvangt en deze doorgeeft aan tien mensen, we kunnen verwachten dat we minstens één leven kunnen redden”, mocht dit niet waar zijn, kunnen mensen op een verkeerd spoor worden gezet. Klopt dit hele verhaal wel, en is het juist niet gevaarlijk?

‘Klinkklare onzin’

“Hoesten helpt zeker niet tegen een hartinfarct. Bij een hartinfarct sterft een stukje hartspier af omdat een bloedvat, de kransslagaderen genoemd, acuut wordt afgesloten door een stolsel. Hoesten werkt volstrekt niet bij een hartinfarct”, vertelt Cardioloog Lukas Dekker.

In de berichtgeving wordt gesproken over hartinfarcten en hartaanvallen. Degger gaat verder in op de verwarring tussen een hartinfarct en een hartstilstand: “Bij een hartstilstand zou hoesten kunnen helpen, omdat je als het ware zelf de hartmassage uitvoert. Door hard te hoesten pers je dan bloed uit het hart door het lichaam, net als bij hartmassage. Hierover zijn anekdotische verslagen. Het werkt uiteraard nooit lang. Het is dus gewoon klinkklare onzin dat het altijd werkt. Bovendien, mensen voelen de hartstilstand niet aankomen en zijn binnen 7 seconde buiten bewustzijn, waardoor ze niet eens het beste hebben om te hoesten.”

Het Rode Kruis, dat EHBO-cursussen aanbiedt, reageert op de geruchten: “Dit is onzin; het klopt van geen kant.”

Wat doen wel doen?

“Drukkende pijn, midden op de borst, soms ook uitstralend naar de kaken of linker arm, is het klassieke symptoom van een hartinfarct. Deze pijn ontstaat meestal in rust. Het is belangrijk om bij deze symptomen hulp te zoeken en omstanders te vragen de ambulance te waarschuwen. Hoe eerder het bloedvat weer geopend wordt, hoe minder schade aan het hart.”

Degger werkt aan een innovatief project om snelle hulp te bieden bij een hartstilstand: “Mijn groep in Eindhoven, samen met een andere groep in Nijmegen, ontwikkelt een horloge dat first responders waarschuwt in geval van een hartstilstand. Dit project is nog in een vroeg stadium, maar er wordt hard aan gewerkt en het wordt gefinancierd door de Hartstichting.”

Conclusie

Het bericht dat suggereert dat hoesten kan helpen bij een hartinfarct of hartaanval is onjuist, aldus cardioloog Lukas Degger. Hoesten is geen effectieve manier om een hartinfarct te verlichten. Degger adviseert in plaats daarvan om een EHBO-cursus te volgen.

Over de auteur

Noor Abbassi

Noor Abbassi (22) komt uit Utrecht en studeert journalistiek aan de Hoge School Utrecht. Al haar hele leven is Noor bezig met het schrijven van verhalen. Ze ziet zichzelf later als schrijfster én journalist. Ze zoekt altijd net iets verder om het nieuwsverhaal van alle kanten te kunnen belichten.