Nationale bijen telling gaat van start

Nationale bijen telling gaat van start

Foto: Louise Hooijmans

Maandag start de vierde editie van de Nationale Bijentelling in Nederland. Dit evenement moet bewustwording over de bij vergroten. Ook worden er gegevens verzamelt voor wetenschappelijk onderzoek.

De bijenpopulatie gaat wereldwijd achteruit. Het behoud van deze belangrijke bestuivers wordt steeds urgenter voor natuurbeschermers, maar ook voor boeren en beleidsmakers. Bijen spelen een belangrijke rol in de bestuiving van gewassen en in het behoud van ecosystemen.

Het concept van de telling is eenvoudig en toegankelijk voor iedereen. Deelnemers worden aangemoedigd om gedurende een bepaalde periode bijen in hun tuin, balkon of lokale park te tellen en hun resultaten door te geven via een online platform of een speciale app. Dit jaar wordt verwacht dat duizenden mensen deelnemen aan de telling, waardoor een waardevolle dataset wordt verzameld voor onderzoekers en beleidsmakers. Je telt in drie stappen, deze worden in het filmpje hieronder uitgelegd. De gegevens die tijdens de Nationale Bijentelling worden verzameld, zijn om de trend te begrijpen in bijenpopulaties en het identificeren van gebieden die extra bescherming nodig hebben.

Naast het verzamelen van gegevens, heeft de Nationale Bijentelling ook tot doel de kennis over bijen en hun leefomgeving te vergroten. Veel deelnemers gebruiken het evenement om meer te leren over de verschillende soorten bijen en hoe ze hen kunnen helpen in hun lokale omgeving. Initiatieven zoals de Nationale Bijentelling laten de groeiende rol van burgers zien bij natuurbescherming en biodiversiteit. Door mensen actief te betrekken bij het tellen van bijenpopulaties, wordt niet alleen waardevolle informatie verzameld, maar wordt ook het bewustzijn vergroot over de balans van de natuur en de impact van menselijke activiteiten. Joris Knoops, van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging, is benieuwd hoe het tellen zal gaan. “Het weer ziet er aankomend weekend goed uit, maar maandag start de telling en dan is er regen en bewolking voorspelt.”

De Nationale Bijentelling van 2024 kan een recordaantal deelnemers trekken en blijft een belangrijk instrument in de strijd voor het behoud van bijen en de bredere biodiversiteit. De resultaten zullen niet alleen voor wetenschappers zijn, maar ook beleidsmakers en het grote publiek zodat ze in actie kunnen komen.

Over de auteur