Factcheck: is de veiligheid van Joden in Nederland verslechterd na de oorlog tussen Israël en de Palestijnen?

Factcheck: is de veiligheid van Joden in Nederland verslechterd na de oorlog tussen Israël en de Palestijnen?

Bron:Pixabay fotograaf: Hurk

Op maandag 8 April kwam Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) met een onderzoek naar buiten dat het antisemitisme in Nederland toeneemt. Ook de veiligheid van Joden in ons land kan ook niet altijd meer gegarandeerd worden. Johan Derksen zei in zijn programma Vandaag Inside: ‘De joodse gemeenschap in Nederland stelt zich aan.’ Maar is de veiligheid van Joden in Nederland echt verslechterd nadat de oorlog tussen Israël en de Palestijnen uitbrak?

 

 Hoe staat het ervoor?

Nadat op 7 oktober 2023 de oorlog in Israël losbarsten, gaf het kabinet net aan ‘zeer alert’ te zijn over de veiligheid van de joodse gemeenschap in Nederland. Scholen en gebouwen van de joodse gemeenschap worden extra beveiligd door de politie. Gebouwen van de joodse gemeenschap worden al sinds 2014 beveiligd, toen der tijd kwam dat door terroristische dreiging. Die beveiliging is sindsdien ook niet meer weggegaan en juist alleen maar toegenomen nadat Israël de oorlog verklaarden aan Hamas. Antisemitisme neemt toe in Nederland, dit blijkt ook uit recent onderzoek van het CIDI dat afgelopen week naar buiten kwam. De cijfers zijn volgens het centrum een ‘historisch dieptepunt’. Er is duidelijk dat er 2.5 keer meer meldingen binnen zijn gekomen in 2023 dan in 2022. Dit is een stijging die vooral komt door de gebeurtenissen op 7 oktober. Vooral op scholen is antisemitisme

Het CIDI registreerde in 2022 ‘dat het aantal antisemitismemeldingen vergeleken met tien jaar geleden met golfbewegingen is toegenomen.’ Dit was een jaar voor dat de oorlog in Israël uitbrak. Maar het is wel iets dat in golfbewegingen toe blijft nemen en dat is best schokkend.

 

Uitspraken Derksen

Afgelopen week zei Johan Derksen in het programma Vandaag Inside: ‘De joodse gemeenschap stelt zich een tikkeltje aan.’ Deze uitspraak viel erg slecht bij de joodse gemeenschap in Nederland. Ook omdat Derksen al eerder volgens de joodse gemeenschap een antisemietische uitspraak deed. Hij zei toen net na de aanval van Hamas op Israël dat: ‘De joden hebben hier omgevraagd.’ De Joodse gemeenschap voelt zich al een tijd niet meer veilig in Nederland zo stelt kamerlid Ulysse Ellian van de VVD bij Radio 1. De kennis over de holocaust daalt ook in Nederland volgens het kamerlid. Dit heeft tot gevolg dat mensen vergeten wat er gebeurd is met de joden in de Tweede wereldoorlog. Volgens hem twijfelen veel joden ook of Nederland nog wel veilig is voor hen. Vooral na het uitbreken van de oorlog in Israël zie je een stijging in het aantal haat en bedreigingen richting de joodse gemeenschap.

Ervaring met antisemitisme

Veel joden maken zich zorgen om hun situatie, ook Ethan Ben Gershon. Hij is een Nederlandse-Jood, hij draagt zelf geen keppeltje. Maar hij gelooft wel en merkt de gevolgen van het groeiende antisemitisme: ‘Sinds 7 oktober is het antisemitisme wel weer meer aangewakkerd.’ Vooral joden die voldoen aan het stereotypen beeld leiden erg aan antisemitisme ‘Mijn opa die draagt wel een keppeltje en hij is tijdens een sit in protest van aanhangers van de Palestijnen, belaagd en uitgescholden als jood.’ Volgens Ethan krijgen vooral joden die een keppeltje dragen of pijpenkrullen hebben veel over zich heen. En ook zijn zij niet meer veilig als zij over straat lopen. ‘De veiligheid van joden is wel veranderd na 7 oktober dat merk ik wel.’

Conclusie

De veiligheid van Joden in Nederland is verslechterd na de oorlog tussen Israël en de Palestijnen. Dat staat wel vast na deze factcheck, na de gebeurtenissen op 7 oktober 2023 is de situatie voor Joden verslechterd. Het CIBI melden dat er dit jaar 2,5 keer meer meldingen van antisemitisme zijn gedaan vorig jaar dan in 2022. Dit is volgens het centrum een historisch dieptepunt. Ook de ervaringen van Ethan laten zien dat ook hij als niet zichtbare jood last kan hebben van antisemitisme. De joodse gemeenschap stelt zich zeker niet aan.

Over de auteur