Factcheck: “Verminderende slaap leidt tot grotere gevoeligheid voor negatieve emoties bij kinderen”.

Factcheck: “Verminderende slaap leidt tot grotere gevoeligheid voor negatieve emoties bij kinderen”.

www.pexels.com-Matheus Bertelli

Insomnia, oftewel slapeloosheid, leidt tot grotere gevoeligheid voor negatieve emoties bij kinderen. Dit verscheen in een artikel op de nieuws website Het Belang van Limburg. Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een onderzoek door een team wetenschappers aan de Colorado State University in Amerika. Hier wordt bewezen dat kinderen die lijden aan insomnia een gebrek hebben aan volledige hersengebieden. Dit zijn gebieden die de kern zijn voor taalbeheersing en emotionele verwerking.

Hoofdonderzoeker Emily Merz beweert dat slaaptekort in verband kan worden gebracht met een grote gevoeligheid voor negatieve emoties bij kinderen. Voor dit onderzoek werd informatie van 94 kinderen tussen de 5 en 9 jaar oud, onder de loep genomen. Door middel van MRI-scans van de hersenen is het breinstructuur te zien. Hieruit bleek dat er grote verschillen te zien zijn tussen kinderen met een vast routine en kinderen met een los of geen routine. Ook werden er gesprekken met de ouders gevoerd. Deze gesprekken gingen over het slaapstructuur van hun kind maar ook over andere routines, zoals vaste maaltijden, sporten, het nakomen van afspraken, etc. Uit het onderzoek concludeert Merz dat kinderen met een vast routine een uitermate verbetering hebben van verbindingen in de hersenen.

“Het brein en het hele systeem ervan gaat minder goed functioneren. Insomnia zorgt op langere termijn voor grote schade”. Vertelt psycholoog Wendy Hoving. Zij geeft aan dat negatieve emoties worden versterkt door slaaptekort. “Kinderen krijgen een kort lontje, ze worden kribbig of ze kunnen zelfs driftbuien krijgen”.

Daarnaast vertelt ze ook dat er fysieke klachten kunnen optreden bij kinderen. “Het lichaam van een kind wat lijdt aan insomnia zou uiteindelijk in een shut down gaan”. Hoving legt uit dat slaaptekort te zien is bij een hersenscan. De hersenstructuur van een kind met slaaptekort is dunner dan de hersenstructuur van een kind met genoeg slaap en een vast routine. Dat wilt zeggen dat de verbinding in de hersenen verslechtert. Ook kunnen kinderen moeilijk in slaap komen hierdoor. “Het komt vaak voor dat kinderen met een slecht slaapritme niet alleen moeilijk in slaap vallen maar ook slecht door slapen”. Aldus Hoving.

Tot slot geeft Bernadette Keizer, journalist van RTV Utrecht, en podcastmaker over slapeloosheid, aan dat negatieve emoties vergroot worden door insomnia. “Het is logisch dat er concentratie problemen ontstaan bij een kind, maar wat veel mensen niet weten is dat slapeloosheid ook kan zorgen voor sterke depressieve gevoelens bij kinderen”. Volgens Keizer voelen veel kinderen die lijden aan insomnia zich vaak eenzaam. “Niet alleen kinderen maar zelfs bij volwassene speelt eenzaamheid een rol. Dat is onnodig, 1 op de 10 Nederlanders heeft immers last van slaapproblemen”, aldus Keizer.

Uit dit onderzoek blijkt dat de negatieve emoties van kinderen met verminderende slaap versterkt worden. Dit komt doordat slaaptekort een oorzaak is van het ontstaan van een dun breinstructuur. Hierdoor zijn de hersengebieden niet volledig, dit zijn de gebieden die verantwoordelijk zijn voor emotionele verwerking. Psycholoog Wendy Hoving, bevestigt de resultaten van het onderzoek. De claim is dus te beoordelen als bewezen.

Over de auteur

Aya El Bahi

Aya el Bahi (19), geboren in het zuiden van Nederland. Ze is opgegroeid met het Limburgs dialect om haar heen. Momenteel studeert ze Journalistiek in Utrecht aan de HU. Ze is erg ambitieus en streeft naar het trots maken van haar ouders die jaren geleden vanuit Marokko naar Nederland zijn geëmigreerd. Met de journalistieke vrijheden wilt Aya het stereotype van Noord-Afrikanen doorbreken.