FACTCHECK: van citroen aroma’s worden we gemakkelijker wakker

FACTCHECK: van citroen aroma’s worden we gemakkelijker wakker

In het vrouwentijdschrift ‘De Linda’ verscheen op 14 november 2023 een artikel waarin werd beweerd dat we door de citroen naast ons bed te leggen, makkelijker wakker zouden worden. Slaapexpert Annelies Smolders legt uit dat dit komt omdat onze geur rechtstreeks in verbinding staat met het brein.

Bewering: Door het slapen naast een citroen zouden we makkelijker wakker worden

Bron van de bewering: Op 4 november 2023 publiceerde de Linda een artikel waar naar onderzoek van het National Center for Biotechnology Information werd verwezen en stelden zij de volgende bewering. ‘Door het slapen naast een citroen zouden we makkelijker wakker worden. 

De citroen is niet alleen een lekkere vrucht maar heeft blijkbaar ook andere voordelen. Uit een onderzoek van het National Center for Biotechnology Information blijkt dat er na het inhaleren van citroengeur een hoger alertheidsniveau ontstaat. Het onderzoek is gedaan bij 56 gezonde mannen en vrouwen die werden blootgesteld aan de geuren van lavendel, citroen en water. Om de effecten van verwachtingen te beoordelen, kregen deelnemers geen informatie over de geuren die ze zouden ruiken. Het bleek dat de citroengeur zorgde voor de beste gemoedstoestand.

Slaapexpert Annelies Smolders legt uit dat geur rechtstreeks in verbinding staat met ons brein. Als je, zoals in het artikel van de Linda wordt voorgesteld, een halve citroen op je nachtkastje legt zullen de aroma’s je kamer vullen en adem je deze de hele nacht in. ‘De neus met de receptoren is direct verbonden met onze hypothalamus. Die laatste staat in voor slaap, maar ook voor onze bloeddruk en het produceren van stoffen die onze emoties regelen’. Wel legt ze uit dat hoewel geuren invloed kunnen hebben op de gemoedstoestand, het ook belangrijk is dat dit verschilt per individu.

Verhoogd serotonine niveau

Science Direct heeft gekeken naar de positieve effecten op het humeur van mensen na het ruiken van citroen. Het onderzoek is gedaan bij 21 gezonde mannen die MRI-scans ondergingen onder verschillende omstandigheden: een rusttoestand, een toestand waarin ze werden blootgesteld aan passieve citroengeur (afwisselende blootstelling aan citroen en het inademen van frisse lucht), en een controletest zonder verspreiding van citroenaroma. Uit het onderzoek blijkt dat het daadwerkelijk invloed heeft op het serotonine niveau en met een hoger serotonine niveau word je vrolijker en is het gemakkelijker om wakker te worden.

Bij het Duitse mediakanaal ‘Fit for Fun’ leggen ze uit dat citroen ook een positief effect heeft op je immuunsysteem; ‘wat betreft de fysieke voordelen van het eten van citroenen, is vitamine C belangrijk voor het immuunsysteem en kan het helpen bij de opname van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen’. Volgens Smolders heeft een goed immuunsysteem weer een positief effect op je slaapritme wat er ook weer voor zorgt dat je makkelijker opstaat.

Conclusie

Het artikel in de Linda suggereert dat het naast het bed leggen van een citroen wakker worden makkelijker maakt. Het onderzoek van het National Center for Biotechnology Information toonde aan dat citroengeur het alertheidsniveau verhoogt, met de beste gemoedstoestand als resultaat. Hoewel geuren onze stemming kunnen beïnvloeden, benadrukt slaapexpert Annelies Smolders dat dit sterk afhankelijk is van individuele ervaringen. Science Direct bevestigt de positieve effecten op het humeur door citroengeur, met een verhoogd serotonineniveau dat ontwaken vergemakkelijkt. ‘Fit for Fun’ benadrukt ook de positieve impact van citroen op het immuunsysteem, wat volgens Smolders het slaapritme verbetert.

Over de auteur

Marjolein Essaadi

Marjolein Essaadi is gedreven journalist. Ze kijkt met een kritische blik naar de wereld en vind het belangrijk om voor iedereen een luisterend oor te zijn.