Kerst en Sinterklaas: De toenemende populariteit van Kerst en de invloed op Sinterklaas

Kerst en Sinterklaas: De toenemende populariteit van Kerst en de invloed op Sinterklaas

De Kerstperiode, gekenmerkt door feestelijke decoraties, vrolijke verlichting en de cadeau’s onder een dennenboom, lijkt elk jaar vroeger te beginnen. In interviews met Karlijn de Richemont, de projectcoördinator van de kerstmarkt in Valkenburg, en cultureel antropologe Irene Stengs, bespreken we de reden achter de vroegtijdige sfeer en of de toenemende populariteit van Kerst te merken is in dé kerststad van Nederland, Valkenburg.

Het Vroegtijdig Verschijnen van Kerst: Een Commerciële Trend?

In Nederland zijn de beweegredenen voor iedereen verschillend. Irene Stengs zegt dat het ook ligt aan het feit dat de feesten al eerder te zien zijn in de winkels. “Het is inderdaad zo dat alles heel vroeg in de schappen ligt. In januari zijn er al paaseitjes en eind augustus komen de eerste pepernoten. Er zit natuurlijk een hele commerciële kant aan. Ik weet niet wat jij doet? Maar ik heb niet de neiging om het dan al te kopen. Dus het is voor iedereen verschillend.” De kerstmarkt in Valkenburg doet ook mee aan deze commerciële trend. “Wij beginnen al in November met de kerstmarkt, en het is al gelijk vanaf het begint druk”, zegt Karlijn de Richemont. De vroege blootstelling aan de feestelijke activiteiten draagt dus bij aan het snellere omarmen van de kerstsfeer door mensen.

Kerst vs. Sinterklaas

Overschaduwt Kerstmis traditionele Nederlandse vieringen zoals Sinterklaas? Karlijn de Richemont merkt in kerststad Valkenburg een verschuiving in voorkeuren op, waarbij meer mensen ervoor kiezen om Kerstmis boven Sinterklaas te zetten. Toch gelooft ze sterk in het behoud van beide tradities, ze beschouwt ze als complementair in plaats van onderling uitsluitend. “Ik vind het juist heel mooi dat we onze oude tradities nog in stand houden. Tussen Sinterklaas en Kerst hoeven we niet te kiezen.”

Irene Stengs bevestigt dit en stelt dat Kerstmis al lang populair is in Nederland en dat beide vieringen naast elkaar bestaan zonder elkaar te hinderen. “Het één zit het ander niet in de weg, maar dat denken sommige Nederlanders wel. Er zit een soort culturele identiteitspolitiek in, ze willen het echte Nederlandse en geen Amerikaanse toestanden. Gelukkig hoeven mensen zich niet druk te maken. Mensen blijven het vieren en er kijken zelfs twee miljoen mensen naar het Sinterklaasjournaal!”

De Import en Impact van Amerikaanse Tradities

Het lijkt erop dat we Amerikaanse tradities zoals de Kerstman en Halloween overnemen, maar Irene Stengs zegt dat dit Amerikaanse tradities zijn en benadrukt dat ze door Europese immigranten naar Amerika zijn gebracht. “En later hebben we de commerciële Amerikaanse versies van de tradities weer overgenomen”, zegt zij.

Over de auteur