Veel onbekendheid over psychische eetstoornis ARFID

Veel onbekendheid over psychische eetstoornis ARFID

De meeste kennen wel eetstoornissen zoals anorexia. Maar wat veel niet weten is dat er nog een psychische eetstoornis bestaat. Namelijk: ARFID. Deze eetstoornis staat voor Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder en staat dit jaar centraal in de ‘Eating Dissorder Awareness Week.’ Maar wat is het nu precies?

ARFID is een eetstoornis waarbij individuen specifieke voedingsmiddelen vermijden, onvoldoende eten, of moeite hebben met het consumeren van verschillende soorten voedsel. Deze aandoening kan resulteren in voedingstekorten, gewichtsverlies en gezondheidsproblemen. In tegenstelling tot eetstoornissen zoals anorexia nervosa, is ARFID niet gekoppeld aan een verstoord lichaamsbeeld of de drang om gewicht te verliezen. Het kan veroorzaakt worden door diverse factoren, waaronder angst voor het kokhalzen, negatieve ervaringen met voedsel in het verleden, of een overgevoeligheid voor smaak, textuur, of geur.

Onbekend

De onbekendheid van ARFID wordt deels toegeschreven aan gebrek aan media-aandacht. Bovendien is ARFID moeilijk te visualiseren omdat het niet altijd gepaard gaat met extreme fysieke veranderingen zoals bij anorexia of obesitas. Dit leidt tot veel misvattingen, waardoor de stoornis vaak verkeerd begrepen wordt. Rita Maris is expert en ervaringsdeskundige van de eetstoornis ARFID. Hierover heeft ze twee boeken geschreven, en ook twee van haar kinderen kampen met deze eetstoornis. Maris benadrukt dat veel schaamte rond ARFID bestaat en dat veel patiënten zich niet bewust zijn van hun aandoening. ‘Het is cruciaal dat zowel ouders als volwassenen bekend zijn met ARFID, zodat er erkenning en begrip ontstaat in zowel de persoon zelf als in de maatschappij.’

Patiënten

ARFID patiënten ervaren veel belemmeringen door de eetstoornis. Linda van der Veen is pas op latere leeftijd achter gekomen dat ze dit heeft, en hiervoor heeft ze constant geleefd in onduidelijkheid en zorgen over wat er nu met haar was. Naast Linda zijn er nog velen die dit zo ervaren hebben.

Beluister hier de reportage over ARFID:

Over de auteur

Roos van Leijenhorst

Roos van Leijenhorst is een 20-jarige student aan de School van Journalistiek in Utrecht. Ze vindt het allerleukste om creatief bezig te zijn. Haar interesses zijn breed maar het liefst schrijft ze over taboe-brekende onderwerpen.