Nieuwe documentaire gijzeling Apple Store brengt nieuwe inzichten

Nieuwe documentaire gijzeling Apple Store brengt nieuwe inzichten

Ilja Demandt

Eind vorige maand kwam er twee jaar na dato een tweedelige documentaire uit over de gijzeling van de Apple Store op het Leidseplein. De documentaire kreeg veel lof omdat er bijzondere beelden in zaten. Zo bevat het beelden van de bodycam van de dader en geeft het een goede indruk van de dillema’s waar de politie mee te maken kreeg. Wij gingen in gesprek met de Documentairemaker Roos Gerritsen.

Ongeveer twee jaar geleden werd het Leidseplein in Amsterdam decor van een van de grootste gijzelingen uit de Nederlandse geschiedenis. De dader had een bomgordel aan, beschikte over verschillende vuurwapens en hielt urenlang iemand in gijzeling terwijl er verschillende mensen nog verstopt zaten in het pand. De dader eiste miljoenen in Cryptovaluta en dreigde zichzelf op te blazen als hij dat niet zou krijgen. Uiteindelijk eindigde de gijzeling na 4 uur onderhandelen met de dood van de dader. De gegijzelde rende namelijk uit de Apple Store om te ontsnappen en de dader ging achter hem aan. Een medewerker van de Dienst speciale inlichtingen (DSI) twijfelde geen moment en besloot de dader aan te rijden. Hij overleed een dag later in het ziekenhuis.

Journalist van AT5, Roos Gerritsen, moest op die betreffende avond op pad en raakte meteen geïntrigeerd door de gebeurtenis. Ze ging achter het verhaal aan en verkreeg van de politie in Amsterdam exclusieve beelden van de bodycam van de dader. Ook kreeg ze de politie zo ver om mee te werken aan de documentaire. Zo krijgen we in de documentaire een goede indruk van de dader en de gedachtengang en dillema’s waar de politie mee te maken kreeg. Ook wordt je aan de hand van interviews meegetrokken in de momenten van angst en spanning die de mensen in de Apple Store meemaakten.

De documentaire is te zien op AT5 en op videoland.

Over de auteur