Mogelijk grondoffensief in Rafah 

Mogelijk grondoffensief in Rafah 

De Israëlische regering start op 10 maart mogelijk een grondoffensief in de stad Rafah in de Gazastrook. Dit gaat gebeuren als de Israëlische gijzelaars niet zijn vrijgelaten, voordat de ramadan begint. Ramadan, de heilige maand van de moslims, zal dit jaar waarschijnlijk vallen op 10 maart. 

De stad Rafah is de laatste stad die nog over is in de Gazastrook. Deze stad ligt in het zuidwesten van Gaza, op de grens met Egypte. Vele Palestijnen zijn naar deze stad gevlucht. Momenteel wonen daar ongeveer 1,7 miljoen mensen.

Nu de dreiging op een grondoffensief in de stad toeneemt, willen vele Palestijnen Rafah juist weer ontvluchten. Maar die mogelijkheid is niet tot nauwelijks mogelijk. Naar het oosten vluchten kan niet, want daar zouden de Israëlische tanks vandaan komen als een grondoffensief begint. Het zuiden is ook niet mogelijk, want daar ligt de grens met Egypte en die is gesloten voor de inwoners van Gaza. Het noorden kan niet, want dat is al gebied waar Israël grondoperaties uitvoert. En in het westen is er simpelweg niks.

De Verenigde Naties en andere humanitaire organisaties laten weten zich zorgen te maken om deze situatie. “We zijn er bang voor dat dit de al ‘catastrofale’ humanitaire crisis zou verergeren”. Volgens het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid is het totaal aantal doden in Gaza sinds de start van de oorlog meer dan 30.000.

De presentatoren Roos en Hein gaan in gesprek met Ozan Turkdogan over dit onderwerp:

Over de auteur

Milou Nagelhout

Milou Nagelhout woont al heel haar leven in Amersfoort. Ze studeert Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Ze richt zich vooral op maatschappelijke en culturele onderwerpen.