Factcheck: vaccinatie dwang

Factcheck: vaccinatie dwang

In een recente tweet, gemaakt na een item uit Sophie en Jeroen, zei Matthijs de Pontier van de Piratenpartij: “Gezondheidswetenschappers slaan alarm: Door gedreig met vaccinatiedwang, daalt de vaccinatiegraad.” Dit betekent dat mensen minder vaccins nemen als ze denken dat ze moeten, anders krijgen ze problemen. Het is belangrijk om te checken of dit echt klopt, omdat het over de gezondheid van veel mensen gaat en het beleid wat daarvoor genomen. Ik heb dit statement niet bewijzen of ontkrachten

Frenk van Harreveld Hoogleraar sociale psychologie, Universiteit van Amsterdam. Vertelt het volgende hierover: “Het is bij dit soort uitspraken altijd erg belangrijk dat je de originele bron bekijkt. Je ziet over het algemeen vaak dat mensen die onder druk worden gezet, op welke manier dan ook, minder snel mee willen werken aan dingen. In het geval van de corona-vaccinaties kan dat ook zo zijn maar vaak is dat niet de enige reden. Vaak spelen er meerdere redenen mee waarom mensen zich niet willen laten vaccineren, denk hierbij aan mensen die van tevoren al geen vertrouwen hebben in vaccins of spiritualiteit. Het kan zo zijn dat de uitspraak klopt maar vaak worden dit soort uitspraken in de media uit verband getrokken alsof het de enige reden is dat mensen zich niet laten vaccineren. Corona speelt al een langere tijd een minder belangrijke rol en mensen willen daar altijd graag één duidelijke reden aan koppelen. De vaccinatiegraad in Europa is bijvoorbeeld al een langere tijd dalende en je kan niet zeggen dat dat komt doordat steeds meer mensen zich onder druk gezet voelen. Voor het checken van deze claim is het heel belangrijk om het originele onderzoek op te vragen. Het kan zijn dat de uitspraak waar Matthijs Pontier van de Piratenpartij naar refereert waar blijkt te zijn en dat mensen onder dwang inderdaad minder snel bereid zijn om zich te laten vaccineren. Het kan ook zo zijn dat de uitspraak op basis van het onderzoek uit context is getrokken en het nu lijkt alsof dat de enige reden is waarom de vaccinatiegraad daalt.”

In het item van Sophie en Jeroen wordt gesproken over de rechten van mensen en specifiek de antonieme over het eigen lichaam, maar niet het effect van een vaccinatie dwang. Een onderzoek uit 2019 “Impact of school vaccination mandates on pediatric vaccination coverage: a systematic review” concludeert dat verplichte vaccinaties op school positief kunnen bijdragen aan een hogere vaccinatiegraad onder kinderen. Door het verplicht stellen van vaccinaties op scholen kunnen meer kinderen worden gevaccineerd, wat kan helpen bij het voorkomen van infectieziekten. Dit bewijst niet het tegendeel maar laat wel positieve geluiden horen over vaccinatieplicht. Dit onderzoek is ook uitgevoerd in de verenigde staten en voor corona dus het speelveld is wel anders.

Ik kan aan de hand van mijn onderzoek geen conclusie trekken over het statement. Ik heb geen bewijzen voor gevonden aangezien het een toekomstvoorspelling is en ik geen onderzoeken kon vinden over dit onderwerp na Corona. Wel is het statement: “Door gedreig met vaccinatiedwang, daalt de vaccinatiegraad.”  Heftig om op twitter te zeggen aan de hand van de feiten die ik nu heb gevonden.

Door gedreig met vaccinatiedwang, daalt de vaccinatiegraad. (z.d.). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6703989/.

Tweet van Matthijs de Pontier

https://twitter.com/matthijs85/status/1775935365020275026

Over de auteur

Thijs Wiegman

Thijs Wiegman (2003) is een Tweede jaars student journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Zijn ambities liggen in de hoek van het onderzoek en oorlog journalistiek. Elke zaterdag is Thijs te vinden op het Markermeer om te zeilen. Ook heeft hij een passie voor het maken van muziek.