Moving Futures; een podium voor jonge makers

Moving Futures; een podium voor jonge makers

Bron: Freepik

Vandaag begint in Utrecht het Moving Futures festival. Een dansfestival gemaakt om de nieuwste generatie makers een podium te bieden. Elk jaar trekt het festival door heel Nederland. Elk weekend strijkt de productie neer in een andere stad, en vandaag is die stad Utrecht.

In Theater Kikker, een theater midden in het centrum van Utrecht, is vanaf voor het komende weekend de thuisbasis van het dansfestival Moving Futures. Het festival trekt door zeven Nederlandse steden. Het festival is een initatief van De Nieuwe Oost, ICK Artist Space, DansBrabant, Dansateliers, Korzo en Grand Theatre Groningen. Alle betrokken partijen komen vanuit heel Nederland. Door deze landelijke gespreide contacten en een krachtenbundeling van verschillende culturenplatformen kan het festival een nieuwe generatie dansers landelijk op de kaart zetten.

In Theater Kikker zijn er in totaal vier verschillende performances te bewonderen. De eerste is Gaja Caruso, een voorstelling in samenwerking met Station Noord en Grand Theatre, genaamd crisis of comfort. Een dansvoorstelling over troost. In woorden van de dansers zelf: ‘Wat is de troost die we zoeken in onszelf en de anderen?’ In de perfomance volgt het publiek de slaapcycli van de dansers. Op die manier kan zowel het bewustzijn als het onbewustzijn worden gevolgd.

Een andere show is die van Ashley Ho & Domenik Naue, genaamd songs for friends: a vinyl. De makers noemen deze voorstelling een album ‘dat we voor jullie hebben gemaakt.’ Een album vol verlies en ook opgroeien, wat volgens de dansers bijna hetzelfde is. Een dans gevuld met geweld en intimiteit. Deze voorstelling is een productie van Dansateliers, een werkplaats voor hedendaagse dans uit Rotterdam.

De derde die te zien is dit weekend is Trevoga, een multimediale voorstelling ‘geïnspireerd door de uitbundige fantasieën die we online fabriceren en de steeds vijandiger wordende realiteit om ons heen.’ De voorstelling genaamd 11 3 8 7 is volgens de makers volgepropt met gepolijste beelden, maar de verpakking is hol. De fictieve karakters ogen glanzend, maar er gaat een verontrustende sfeer schuil, aldus de makers zelf. Een productie gemaakt in samenwerking met ICK Dans Amsterdam.

De laatste show die te zien is heet Brothers. Een threading duet gemaakt door Justin de Jager en Sem Deliveyne. Een duet met als thema broederschap, die je meeneemt op reis langs support, competitie, intimiteit en samenwerking. Een innig verbond dat wordt verteld doormiddel van threading. De voorstelling Brothers is ook volgende week te zien bij Grounded in Utrecht. Weten hoe de voorbereidingen daarvoor er aan toe gingen?

Over de auteur

Lieke Mobach

Hai! Mijn naam is Lieke Mobach, en ik schrijf stukken voor SvJ vanuit mijn studie Journalistiek. Mijn interesses liggen bij films, kunst & cultuur en human interest verhalen. Ik ben geboren en getogen Utrechter, maar het liefste spendeer ik al mijn tijd in Italië. Neem vooral contact met mij op als u iets wilt vragen of te melden heeft; lieke.mobach@student.hu.nl