PostNL wijzigt bezorgtijd van post wegens werkdruk bij postbodes. Waar komt die werkdruk eigenlijk vandaan?

PostNL wijzigt bezorgtijd van post wegens werkdruk bij postbodes. Waar komt die werkdruk eigenlijk vandaan?

Afgelopen maandag maakte Herna Verhagen, CEO van postbedrijf PostNL, tijdens de presentatie van hun jaarverslag bekend de bezorgtijd van post te willen verlengen van 24 uur naar 48 uur. Op deze manier hoopt het postbedrijf de werkdruk bij hun medewerkers te verlichten. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat de tijd rijp is om de postbezorging aan te passen, zodat deze beter aansluit op de behoefte van klanten en consumenten, en op de huidige arbeidsmarkt. (…) Post zal binnen twee dagen bezorgd worden, en op lange termijn binnen drie dagen’ stelt verhagen tijdens de presentatie van het jaarverslag. Of de verlening effectief zal zijn is nog maar de vraag. Volgens Maadey Meuleman van vakbond FNV kan er beter gekeken worden naar de oplossing van personeelstekorten; ‘Postbodes verdienen nog altijd het minimumloon, wat het beroep onaantrekkelijk maakt voor werkzoekende. De continue werkwijzigingen bij PostNL werken ook niet mee aan het oplossen van de werkdruk.’

Samen met postbezorger Ingeborg Groot gaan we mee tijdens het werk als postbode. Groot manoeuvreert al vijftien jaar, vijf dagen per week door de straten van het Noord-Hollandse Andijk om het kleine dorp te voorzien van de post. Door weer en wind stapt ze op de fiets en gaat ze honderden adressen langs. Bewapend met fietstassen en een vest vol brieven, ploetert ze langs de brievenbussen in Andijk. Een nieuwe wijze van bezorgen gooit echter roet in het eten tijdens de werkzaamheden. Gevolg is dat de werkdruk heftiger wordt en er minder werkzoekende interesse hebben in een carriere als postbode. Hoe ervaart Ingeborg de werkdruk? Redacteur Hein zoekt het uit.

Over de auteur

Hein Keur

Hi! Ik ben Hein Keur en dit schooljaar schrijf ik voor de site Alkmaar&Meer. Al 19 jaar lang woon ik in het kleine dorpje Andijk, vlakbij Enkhuizen. Dit jaar zal ik m'n best doen om zo mooi mogelijke producties te maken over Alkmaar. Volg mij op LinkedIn en Instagram om op de hoogte te blijven van deze producties!