Nederlanders zitten het meeste van heel Europa: schadelijk voor de gezondheid

Nederlanders zitten het meeste van heel Europa: schadelijk voor de gezondheid

We zitten ongezond veel

We zitten altijd en overal. Op het werk, thuis aan het werk, in de auto, in het OV of thuis op de bank. Maar al dat zitten is harstikke slecht voor je gezondheid. Wij Nederlanders zitten het meeste van heel Europa, Nederland is namelijk Europees kampioen zitten. Een op de drie Nederlanders zit langer dan 8,5 uur per dag. En dat is veel langer dan in andere landen.

Bewegen is goed, zitten is slecht

De Griekse art Hippocrates, grondlegger van de moderne geneeskunde riep ergens in het jaar 400 voor Christus al dat je vooral niet moet stilzitten. De eerste wetenschappelijke link tussen veel zitten en gezondheidsproblemen is er in de jaren 50, in Londen. Uit talloze onderzoeken blijkt later: bewegen is goed, zitten is slecht. Inactiviteit blijkt de vierde doodsoorzaak wereldwijd. Meer dan roken.

Gevolgen van lang zitten op de gezondheid

‘Als je gaat zitten worden je gewrichten overbelast, beknelt je zenuwen, aderen en bloedvaten, je verbrandt minder vet, je verliest spiermassa en je wordt minder flexibel. Met op termijn dus een grotere kans op gezondheidsproblemen,’ verteld Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie. Zo kan dit lang zitten leiden tot verminderde fitheid, verhoogde bloeddruk, een verminderde regulatie van de bloedsuikerspiegel, gewichtstoename, verhoogd cholesterol en je kunt allerlei fysieke klachten krijgen. En dan heeft het ook nog effect op je brein. ‘Zitten verslechtert de bloedcirculatie en je krijgt door deze houding minder lucht in je longen waardoor er minder zuurstof in je bloed komt en dus naar je hersenen gaat,’ zegt Scherder. En dat terwijl wij Nederlanders bijna al ons denkwerk zittend uitvoert. Al die dingen kunnen op termijn weer leiden tot serieuze ziektes, zoals hart- en vaatziektes, diabetes type 2, obesitas, depressie, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden. Verteld TNO-projectleider Marjolein Douwes aan de NOS.

Waarom is juist Nederland wederom koploper? En hoe kunnen we dit probleem verhelpen? Bekijk het hieronder in de video.

Over de auteur

Dionne Rutte

Hi! Mijn naam is Dionne Rutte. Ik ben 19 jaar en studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik vind Utrecht een mega leuke stad om te studeren, voor nu woon ik nog in Apeldoorn. Ik ben geïnteresseerd in mijn medemens. Mijn grote passie is het verwerken van inspirerende gesprekken in een artikel. Ik hou dus erg van schrijven, daarentegen vind ik video’s maken nóg leuker. Ik ben enthousiast over mijn opleiding en wil graag nog meer leren over het journalistieke vak.