Zwem analist René Miltenburg over winterzwemmen: ‘Ik word er veel positiever van’

Zwem analist René Miltenburg over winterzwemmen: ‘Ik word er veel positiever van’

Bron: Pixabay. Fotograaf: TheRevIsAHPCL

In de koude wintermaanden wagen individuen zich in open buitenwateren zoals meren, rivieren, vijvers of zelfs de zee, oftewel winterzwemmen. Hier trotseren de zwemmers temperaturen onder de 5 graden Celsius, soms zelfs bij het vriespunt. De ene zwemmer doet dit voor zwemtraining, in beschermende wetsuits, terwijl anderen genieten van de kick in traditionele zwemkleding. Winterzwemmen kan positieve effecten hebben, maar het is niet helemaal zonder risico’s. 

Een goede fysieke conditie en begeleiding zijn essentieel voorafgaand aan het winterzwemmen. Opwarmen en na afloop grondig afdrogen en warm aankleden om het lichaam weer op te warmen is belangrijk. Als voorbereiding is het belangrijk om regelmatig een koude douche  te nemen, waardoor je langzaam kunt wennen aan de lage watertemperatuur. Voer ademhalingsoefeningen uit om je ademhaling onder controle te houden, aangezien de kou de neiging kan hebben om oppervlakkig en snel te gaan ademen. 

Risico’s winterzwemmen

Winterzwemmen gaat niet geheel zonder risico’s. Het grootste risico is dat je onderkoeld kunt raken. Door het contact met water raakt je lichaam snel warmte kwijt. Je hoofd en de plekken waar aders aan de oppervlakte liggen zorgen voor snel warmteverlies. Onderkoeling start vaak met blauwe lippen en gevoelloze handen en voeten. In de ergste gevallen kun je het bewustzijn verliezen of zelfs een hartstilstand krijgen. 

Positieve effecten

Bij een koude winterduik komen in één keer veel gelukshormonen vrij, zoals de hormoon endorfine. Ook kan je met een frisse duik vet verbranden. Kou stimuleert namelijk je stofwisseling en activeert je vet. Deze reacties maken winterzwemmen gunstig voor de geestelijke gesteldheid, en dragen bij aan bepaalde fysieke voordelen zoals een actievere stofwisseling en vetverbranding. 

Tijdens de tv-uitzending van Studio Vrijdag is René Miltenburg te gast. René is eigenaar, trainer en analist bij Zwem Analyse. Daarnaast geeft hij training aan zwemmers van allerlei niveaus. Sinds begin 2021 is hij mede-eigenaar van ZwemAnalyse. Zij begeleiden mensen die willen beginnen met winterzwemmen. Bekijk hieronder het interview waar hij verder ingaat over dit onderwerp:

Over de auteur

Anna Schreurs

Ik ben Anna Schreurs (2005) en ik studeer journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Mijn interesse ligt bij het schrijven van verhalen en hoop daarom in de toekomst aan de slag te kunnen bij bijvoorbeeld een tijdschrift. Hier hoop ik dan te kunnen schrijven over verschillende onderwerpen van actualiteit tot amusement.