Ondanks landelijk verbod toename 3MMC gebruik onder kwetsbare jongeren

Ondanks landelijk verbod toename 3MMC gebruik onder kwetsbare jongeren

Kwetsbare jongeren grepen de afgelopen jaren vaker naar designerdrug 3-MMC, ondanks het verbod dat sinds 2021 geldt. Lachgas, dat in dezelfde tijd verboden werd, is minder populair geworden. Vergeleken met de data van 2020 is het gebruik van 3-MMC aanzienlijk toegenomen. 3MMC, bekend onder bijnamen zoals ‘Poes’ of ‘3m’, wordt doorgaans verkocht in de vorm van wit kristalachtig poeder, pellets (pillen) of kristallen. Het is pas sinds 2012 op de markt voor drugs verkrijgbaar. Deze korte periode van beschikbaarheid kenmerkt het als een designerdrug of nieuwe psychoactieve stof (NPS).

De effecten van 3-MMC zijn zowel fysiek als mentaal van aard. Gebruikers omschrijven het vaak als een mix van MDMA en cocaïne. Het kan milde gevoelens van geluk opwekken, vergelijkbaar met een mildere vorm van MDMA. Ook vertoont het enige gelijkenis met cocaïne doordat het gebruikers meer zelfvertrouwen geeft en de neiging om meer te praten. Enkele bijwerkingen zijn grote pupillen, gespannen spieren, hartkloppingen en een hoge bloeddruk maar ook angst en wantrouwende gedachten. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar 3MMC en daarom doen gebruikers eigenlijk een proef voor henzelf.

Onder kwetsbare jongeren is niet alleen de frequentie van gebruik gestegen, maar ook de hoeveelheid poeder die ze per keer consumeren. Tegelijkertijd is het gebruik van lachgas met de helft verminderd. Dat blijkt uit de Antenne Regiomonitor 2023. Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam stelden de monitor samen in opdracht van expertisecentrum Verslavingsdeskundige Nederland. Voor het onderzoek spraken de onderzoekers met buurt- en jongerenwerkers uit 29 verschillende gebieden. Zij hebben zicht op kwetsbare jongeren met uiteenlopende problemen: van jongeren zonder vast huisadres tot jongeren die overlast veroorzaken of zich afzetten tegen hun religieuze omgeving. De helft van de jongeren die zijn onderzocht, is minderjarig.

Over de auteur

Bart van Doorn

Mijn naam is Bart van Doorn (2003). Momenteel ben ik bezig met mijn opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht (HU) en hiervoor was ik student op het MBO Utrecht marketing, communicatie en journalistiek. Op mijn huidige opleiding verdiep ik me in de wereld van nieuws en verhalen Mijn fascinatie voor journalistiek begon al op jonge leeftijd. Die nieuwsgierigheid heeft mij uiteindelijk geleid naar de boeiende wereld van de media. Deze website is mijn digitale portfolio, waar ik mijn werk, projecten en ervaringen deel.