Slapeloze nachten door het klimaat

Slapeloze nachten door het klimaat

Binnenland- Uit onderzoek blijkt dat steeds meer jongeren last krijgen van klimaatstress. Milieudefensie Jong komt in actie en organiseerde donderdag 26 oktober een klimaatprotest. Zo verzamelden zij zich op matjes op het Vredenburgplein om samen ”wakker te liggen”. 

Klimaatdepressie, klimaatstress of ecostress. Woorden die steeds vaker terug te vinden zijn in de media. Zo blijkt uit  verschillende onderzoeken dat jongeren zich steeds vaker druk maken over het klimaat. Zo zouden zij zich afvragen of het nemen van kinderen in dit klimaat wel toelaatbaar is en hoe zij zich hoorbaar kunnen maken aan de politiek.

Hoewel klimaatdepressie geen erkende psychologische aandoening is, krijgt deze term een hoop aandacht. Een klimaatdepressie ontstaat vaak vanuit het gevoel dat jijzelf te weinig bijdraagt aan een beter klimaat of het idee hebt dat er vanuit andere te weinig gebeurt. Volgens de Canadese biologie- en psychologieprofessor Gary Pickering kan deze angst ook een positief effect hebben. Zo meldt hij dat angstige personen vaak milieubewuster zijn en vaker in actie komen tegen klimaatverandering.

'Voor mensen met een sterk gevoel van milieubewustzijn kan een bepaalde mate van angst hen motiveren om hun gedrag te veranderen. Te veel angst kan mensen verlammen en leidt uiteindelijk juist tot inactiviteit.' - Canadese biologie- en psychologieprofessor Gary Pickering

Verslaggeefster Mila Ehlert ging langs bij het klimaatprotest dat is opgezet door Milieudefensie Jong. Zo sprak zij demonstranten zelf en klimaatpsycholoog Max van der Linden over klimaatangst, protesten die worden georganiseerd en wat te doen tegen klimaatdepressies.

Over de auteur

Mila Ehlert

Mijn naam is Mila Ehlert (2005) en ik ben student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben een journalist die alles tot op de bodem uitzoekt. Of het nou gaat over de kleinste gebeurtenissen of grote verhalen, ik sta als eerste in de rij om mensen te informeren.