Claim over kans op hartaanval 24% meer door ultra bewerkt eten: ‘vergroot risicofactoren’ klopt waarschijnlijk

Claim over kans op hartaanval 24% meer door ultra bewerkt eten: ‘vergroot risicofactoren’ klopt waarschijnlijk

Nathan Dumlao -https://unsplash.com/photos/bRdRUUtbxO0

Drinken en voeding dat in de fabriek wordt bewerkt en naast te veel suikers, vaak ook verzadigde vetten, zout en zelfs allerlei kunstmatige ingrediënten bevat: ultra bewerkte voeding. Twee internationale studies claimen dat 24% meer kans op een hartaanval door ultrabewerkt eten komt en ‘risicofactoren vergroot’.

Bewering: ‘24% meer kans op hartaanval door ultra bewerkt eten ‘vergroot risicofactoren’

Oordeel: waarschijnlijk waar

Bron van de bewering: op 31 augustus 2023 plaatst RTL-nieuws een artikel met de bewering: ‘de kans op een hartaanval 24% meer door ultra bewerkt eten: vergroot risicofactoren.’ Dit kwam tijdens een congres in Amsterdam naar voren door de European Society of Cardiology, die twee studies presenteerde. De eerste studie werd gedaan door de University of Sydney in Australië. Zij volgden 10.000 vrouwen voor 15 jaar lang. Uit de resultaten bleek dat mensen die ultrabewerkt voedsel aten, 39 procent meer kans hadden op een hoge bloeddruk.

De Fourth Military Medical University in China analyseerde tien eerdere studies over de link tussen ultrabewerkt voedsel en het risico op hartaanvallen, beroertes en angina pectoris. In totaal deden hier ruim 325.000 deelnemers aan mee. Het onderzoek toonde aan dat de personen die het meest ultra bewerkte voeding aten, 24 procent meer kans hadden op het krijgen van een hartaanval of een beroerte.

Ultra bewerkt eten zijn volgens voedingsdeskundige Catherine Teehan bewerkte voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan suiker, (verzadigd) vet en/of zout. Tegelijk zou deze voeding een laag gehalte hebben aan eiwitten, voedingsvezels, vitaminen en/of mineralen. De voedingsmiddelen vullen volgens haar wel, maar dragen niet bij aan een gezond milieu/eet patroon.

De twee studie uit China en Australië zijn nieuwe onderzoeken. Deze onderzoeken zijn nog niet openbaar gepubliceerd in de media. Het is daarom lastig om te checken of deze claim waar is, want het is nog niet terug te vinden in onderzoeksrapporten. Catherine vertelt dat het onder voedingsdeskundigen en cardiologen wel bekend is. ‘Dat er de afgelopen jaren onderzoek naar gedaan is, heeft wel laten zien dat er een verband is tussen het regelmatig eten van ultra bewerkte voeding en negatieve gevolgen op je fysieke gesteldheid. Wel is het belangrijk om te weten dat er wordt gesproken over het dagelijks eten van ultra bewerkte voeding, wil de kans groter worden op een hartaanval.’ Aldus Catherine.

Volgens een artikel van Alzheimer in beweging zijn er vaker onderzoeken geweest naar de mentale en/of fysieke gevolgen en de gevaren van het regelmatig eten van ultra bewerkte voeding. Zo hebben Chinese onderzoekers het verband ontdekt tussen het ontstaan van de Ziekte van Alzheimer en het bewerkte voedsel. De kans op het krijgen van de Ziekte van Alzheimer wordt namelijk groter wanneer je regelmatige bewerkte voedingsmiddelen eet. Een rapport van de UEG, de Europese vereniging voor maag-darm-lever specialisten tonen ook aan dat er vaker onderzoeken zijn geweest. Het eten van bewerkte voedingsmiddelen hangt namelijk ook samen met een verhoogd risico op verschillende soorten kanker in het spijsverteringsstelsel en chronische spijsverteringsziekten.

Waarschijnlijk betrouwbaar: De bewering: ‘kans op een hartaanval 24% meer door ultra bewerkt eten’ is waarschijnlijk waar. De European Society of Cardiology, is een betrouwbare vereniging van beroepsbeoefenaren en ook de Universiteiten in Australië en China zijn bekend internationale onderwijsinstellingen.

Conclusie: ‘24% meer kans op hartaanval door ultra bewerkt eten ‘vergroot risicofactoren’ is waarschijnlijk waar. Wel is het belangrijk om te weten dat het hier gaat om het dagelijks eten van ultra bewerkte voedingsmiddelen. Dit is wat RTL-nieuws niet in de kop vertelt, maar pas verder in het artikel. De studies zijn in mijn ogen betrouwbaar, maar nog niet te controleren. De onderzoeken zijn namelijk nog nergens in de openbare media te vinden. Mijn conclusie is dan ook: de bewering is waarschijnlijk waar, maar op dit moment nog niet te checken.

Over de auteur

Sanne Visser

Hi! Mijn naam is Sanne Visser. Ik ben 19 jaar en woon in het mooie Deventer. Met mijn nieuwsgierigheid, doortastendheid en empathisch vermogen is het mijn missie iedereen een kans te geven om zijn of haar persoonlijke verhaal met de rest van de wereld te kunnen delen. Mijn hart ligt dan ook bij authentieke persoonlijke verhalen die aandacht verdienen. Door de studie journalistiek te volgen geef ik mezelf de kans om dit waar te maken en me succesvol te ontwikkelen tot een freelancejournalist met een waardevolle bijdrage.