De nadelen van het misbruikte diabetes middel: Ozempic

De nadelen van het misbruikte diabetes middel: Ozempic

Een gevaarlijke hype rondom het diabetes type 2-medicijn Ozempic zorgt voor veel klachten. Ozempic wint aan populariteit onder mensen die willen afvallen, dit vanwege de opkomende hype eromheen. Veel beroemdheden, zoals de Kardashians, maken gebruik van dit diabetesmedicijn met veelbelovende resultaten. Diëtiste Ingrid Jurg verklaart dit door het feit dat je met slechts één injectie per week in een halfjaar tot wel 15% van je lichaamsvet zou kunnen verliezen. “Het onderdrukt je eetlust.”

Hoewel dit klinkt als een droomscenario, is de realiteit anders. internist-endocrinoloog dokter Jeroen de Sonnaville van ziekenhuis Tergooi MC gaf in een interview met vrouwentijdschrift de Linda aan dat Ozempic vaak vervelende bijwerkingen met zich meebrengt, die bij vrijwel alle patiënten kunnen voorkomen. Onder andere duizeligheid, galstenen, overgevoeligheid voor het medicijn, een verhoogde hartslag, veranderingen in smaak en zelfs plotselinge alvleesklierontsteking zijn enkele van deze bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid en diarree, alleen al hierdoor zien patiënten al vaak van het medicijn af zegt de dokter tegen de Linda.

Naast het feit dat het gebruik ervan niet per se leidt tot een betere gezondheid, is het ook riskant om zelfstandig dit medicijn te gaan gebruiken. In Nederland wordt Ozempic alleen voorgeschreven door een arts, in tegenstelling tot in het buitenland waar het vrij verkrijgbaar is, voor een prijs van ongeveer 250 euro per maand. “Raadpleeg echter altijd een arts voordat je dit medicijn gebruikt,” benadrukt Jurg, “het kan nadelige gevolgen hebben voor je suikerspiegel.”

Kijk hier het interview met diëtiste Ingrid Jurg over Ozempic terug.

Over de auteur

Sterre van de Giessen

Mijn naam is Sterre van de Giessen en ik studeer Journalistiek aan de hogeschool in Utrecht. Als je een leuk nieuwtje hebt gehoord kan je mij altijd bereiken! Telefoon: 0628650621 Mail: Sterre.vandegiessen@student.hu.nl