Paddenstoelen plukken gaat niet zonder gevaar, beginnende plukkers vertrouwen op de smartphone

Paddenstoelen plukken gaat niet zonder gevaar, beginnende plukkers vertrouwen op de smartphone

Al eeuwenlang is het plukken van paddenstoelen een diepgewortelde traditie in Duitsland. Echter kleven er wel gevaren aan deze populaire hobby. Door de opkomst van apps die paddenstoelen soorten herkennen door de paddenstoel te scannen, is het makkelijk om een giftige paddenstoel te plukken. 

Het is weer herfst en dat betekend dat de paddenstoelen de grond uit schieten. In Duitsland is het eeuwenlang al een traditie om de bossen in te duiken en opzoek te gaan naar verschillende soorten paddenstoelen. Om deze traditie toegankelijker te maken voor de onervaren plukker ontstaan er apps voor op de smartphone. Door de paddenstoel te scannen is te zien met welke soort paddenstoel mensen te maken hebben. Deze apps zijn handig voor mensen die geïnteresseerd zijn in het plukken van paddenstoelen, alleen is de app niet geschikt voor mensen die de paddenstoelen ook daadwerkelijk willen eten.

In de afgelopen jaren worden steeds meer mensen doodziek door paddenstoelen te eten die hier niet altijd voor bedoeld zijn. Door de opkomst van de apps die paddenstoelen identificeren stijgt dit aantal zieken. Een zeer giftige paddenstoel die veel voorkomt in Duitsland is de groene knolanamiet. Dit is een uiterst giftige paddenstoel. Het eten van deze paddenstoel kan leiden tot fatale vergiftiging.

Veel Oost-Europeanen migreren naar Duitsland. Oost-Europeanen verzamelen graag wilde paddenstoelen. Echter zijn zij vaak niet op de hoogte van de gevaren die zich afspelen bij deze hobby. Er zijn verschillende giftige paddenstoelen die alleen voorkomen in Duitsland. Door weinig tot geen voorlichting over het plukken en eten van paddenstoelen weten onervaren plukkers niet waar zij aan toe zijn.

Verslaggeefster Mila Ehlert ging in gesprek met Wiebke Pittlik, hoofdredacteur bij het Duitsland Instituut Web en afkomstig uit naar eigen zeggen een ware ”paddenstoelenplukkers familie”. Ook sprak zij met Stefan Fisher, paddenstoelenkenner en lid van de Duitse Mychologische Vereniging. Bekijk hieronder de reportage.

Over de auteur

Mila Ehlert

Mijn naam is Mila Ehlert (2005) en ik ben student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben een journalist die alles tot op de bodem uitzoekt. Of het nou gaat over de kleinste gebeurtenissen of grote verhalen, ik sta als eerste in de rij om mensen te informeren.