Factcheck: gezonde levensstijl zorgt voor minder medicatie gebruik patienten diabetes type 2

Factcheck: gezonde levensstijl zorgt voor minder medicatie gebruik patienten diabetes type 2

In Nederland hebben 1,1 miljoen inwoners de diagnose diabetes type 2. Met het programma Keer Diabete2 om, is te zien dat een verandering van leefstijl veel positieve gevolgen kan hebben voor mensen met diabetes type 2. Bij 23 procent is er zelfs geen diabetesmedicatie meer nodig. In een artikel van het AD van 7 november sprak de directeur van het Diabetes fonds, Diena Halbertsma, over de positieve ontwikkelingen van het programma Keer Diabete2 om. Halbertsma stelt: ‘Er zijn schattingen dat 40 procent van de mensen met diabetes type 2 geen diabetesmedicijnen meer nodig heeft als ze gezonder gaan leven en begeleiding krijgen.’ 40 procent is een grote groep, is dit haalbaar?

Behandeling

Bij de diagnose diabetes type 2 maakt de alvleesklier nog wel insuline aan, maar niet genoeg. Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Vaak gaat de diagnose diabetes type 2 gepaard met een ongezonde levensstijl zoals overgewicht, een hoge bloeddruk en een hoge cholesterolspiegel. De behandeling bestaat volgens huisartsen in de eerste plaats uit het aanpassen van de levensstijl. Als dat onvoldoende resultaat oplevert, kan er aanvullende medicatie voorgeschreven worden om de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en cholesterol op een gezond niveau te houden.

Onderzoek Voed je beter

Iris van Damme is promovendus aan de Universiteit van Wageningen en onderzoekt wat de beste voeding is voor mensen met diabetes type 2. Volgens Van Damme is het een misvatting dat mensen met Diabetes type 2 een ongezonde levensstijl hebben. ‘Diabetes type 2 heeft ook een genetisch component of je kan pech hebben. Er zijn ook mensen met een normaal gewicht en gezonde levensstijl die diabetes type 2 hebben’, aldus Van Damme. Daarom is het lastig te zeggen of 40 procent haalbaar is. Volgens de promovendus is het namelijk een grote stap om geheel van de medicatie af te stappen. Maar voor de groep met een ongezonde levensstijl zou een leefstijl verandering wel een uitkomst kunnen zijn om de medicatie te verminderen.

SALUD programma

Het programma SALUD is opgericht door Kristel Polhuis. Zij is onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen op het gebied van gezondheid en maatschappij. Het programma onderzoekt of een andere behandeling van diabetes type 2 meer oplevert.  ‘Het probleem wat we nu vaak zien is dat leefstijlprogramma’s als behandeling een kortdurend effect hebben’, aldus Polhuis. Bij het programma SALUD focussen ze op de kleine aanpassingen in het dagelijks leven van de patiënten. Uit het evaluatieonderzoek bleek dat de SALUD groep het consequent beter deed dan de controlegroep. ‘We zagen dat een aantal mensen medicatie konden verminderen of stoppen na het programma, maar voor duidelijke verschillen moet het onderzoek groter zijn’, vertelt Kristel Polhuis. Een verandering in levensstijl is voor sommige wel een oplossing volgens Polhuis.

De claim van Diena Halbertsma is dus deels waar. Bronnen bevestigen dat een deel van de diabetes type 2 patiënten met een gezondere levensstijl minder of geen medicatie meer nodig heeft. Polhuis concludeert: ‘Naar mijn kennis is voor een aantal patiënten het zeker haalbaar, maar niet voor iedereen. Er spelen ook genetische componenten een rol en je kan ook gewoon pech hebben’. Er is gevraagd om een verklaring van de claim van Diena Halbertsma bij persvoorlichting van het Diabetes Fonds. Zij hebben aangegeven niet te willen reageren.

 

Over de auteur

Merle Anema

Merle Anema (2003) is student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid gaat ze op pad. Haar passie is het delen van inspirerende verhalen. Ze is constant op zoek naar nieuwe uitdagingen in haar studie om zichzelf optimaal te ontwikkelen.