Drinkwatertekort: ‘De problemen zijn nu al best serieus’

Drinkwatertekort: ‘De problemen zijn nu al best serieus’

Voorbeeld van oppervlaktewater. Voorbeelden zijn sloten, beken en meren.

Volgens het RIVM dreigt er een drinkwatertekort in 2030 in Nederland als er geen maatregelen worden genomen. Volgens hen zijn er wel oplossingen, daarom adviseren zij de overheid de regie te nemen en een mix van die oplossingen in te voeren. Volgens deskundigen is de dreiging reëel, maar ze noemen ook nieuwe technieken die het mogelijke tekort tegen kunnen gaan. 

‘De kwaliteit van de waterbronnen holt achteruit,’ vertelt Reinout Holland, PWNT, ‘de grondwaterstand daalt vanwege verdroging en het oppervlaktewater is van slechtere kwaliteit.’ Dorien van Remmen, Van Remmen UV techniek, noemt het tekort ook reëel, maar geeft een andere reden: ‘We gebruiken nu heel veel drinkwater voor allerlei applicaties waar drinkwater misschien niet nodig is.’ Staatsen gaat een stapje verder. Hij vertelt te denken dat er in sommige gebieden in Nederland al een drinkwatertekort is. ‘De problemen zijn nu al best serieus.’ Dit geeft het RIVM ook aan: ‘In Gelderland en Overijssel, in het westelijk deel van Zuid-Holland en in de provincie Groningen was er in 2020 al onvoldoende drinkwater om vraagpieken op te vangen.’

Het RIVM zegt in 2030 tekorten te verwachten bij de tien grootste drinkwaterbedrijven van Nederland. Volgens NOS is het tekort een gevolg van klimaatverandering, groei van de bevolking en toenemende economische activiteiten bij bedrijven die drinkwater gebruiken. Deskundigen Staatsen en Holland noemen ook nog een andere oorzaak; de vervuiling van het water door microverontreiniging. Holland zegt hierover: ‘Microverontreiniging wordt er niet uitgefilterd bij afvalwaterzuiveringen, dit water stroomt de rivier weer in. Wij, als drinkwaterbedrijven, moeten er voor zorgen dat deze verontreiniging niet in ons drinkwater terecht komt.’ Staatsen vertelt dat Nederland de slechtste kwaliteit oppervlaktewater heeft. Volgens hem zijn er meerdere oorzaken voor die slechte kwaliteit van oppervlaktewater: ‘een deel komt van pesticiden en industrieel afvalwater, maar wat vaak vergeten wordt is het deel dat afkomstig is uit stedelijke afvalwater. Medicijnresten en bijv. PFAS laten wij als mensen zelf achter in het toilet.’

Toch noemen de deskundigen ook oplossingen. Zo vertelt Van Remmen, dat zij technieken ontwikkelen om te zorgen dat bijv. bedrijven die drinkwater gebruiken, dit water meerdere keren kunnen gebruiken voordat het het riool in stroomt. ‘Zo kunnen zij hun verbruik van drinkwater verminderen.’ vertelt ze. Staatsen vertelt dat NX Filtration zich voornamelijk focust op membraantechnieken om water te filteren. ‘Wij hebben een membraan ontwikkelt die op een energiezuinige manier van dat vervuilde oppervlaktewater, drinkwater kan maken. Door dit membraan worden ook de medicijnresten en PFAS uit het water gefilterd.’ Holland zegt dat PWNT eraan werkt om schoon water uit vervuilde bronnen te kunnen halen. Dit zijn technologieën die brak water kunnen opwerken en PFAS kunnen filteren.

Over de auteur

Anne Bakker

Ik ben Anne Bakker. Ik ben 19 jaar oud en ik ben ontzettend nieuwsgierig. Mijn passie voor journalistiek is al heel vroeg begonnen. Als kind wilde ik graag het Klokhuis of 3 op reis presenteren, een droom die ik tot op de dag van vandaag nastreef. Toen ik mijn diploma aan het Gymnasium Felisenum haalde wist ik dan ook meteen dat ik de School voor Journalistiek wilde gaan doen. Ik vind het leuk om bezig te zijn met culturele onderwerpen. Ik zie mezelf na mijn studie werken bij de tv. Ik weet alleen nog niet of ik dat voor of achter de schermen wil doen. Ik vind het leuk om veel beroepen te ontdekken binnen de journalistiek zodat ik vind wat bij mij past.