Er worden steeds minder baby’s geboren in Japan; geboortecijfer daalt in rap thempo

Er worden steeds minder baby’s geboren in Japan; geboortecijfer daalt in rap thempo

In Japan heeft de overheid al jaren te maken met een dalend geboortecijfer en een toenemende vergrijzing van de bevolking. In 2013 werden er 1,2 miljoen baby’s geboren, in 2023 waren dat er slechts 758.631: een daling van 26 procent in tien jaar tijd. Deze trend heeft ernstige gevolgen voor de economie, de arbeidsmarkt en de sociale zekerheidssystemen in het land. Steeds meer basisscholen moeten recent sluiten, aangezien er simpelweg amper leerlingen meer over zijn op de scholen.

Het geboortecijfer in Japan is momenteel een van de laagste ter wereld. Dit komt onder andere door een combinatie van factoren zoals economische onzekerheid, hoge kosten voor kinderopvang en scholing, een gebrek aan ondersteunende maatregelen voor ouders, en een cultuur die sterk gericht is op werk en carrière.

Als gevolg van het lage geboortecijfer en de vergrijzing van de bevolking neemt het aantal ouderen in Japan snel toe, terwijl het aantal werkende mensen afneemt. Dit zet enorme druk op de sociale zekerheidssystemen en de gezondheidszorg, aangezien er steeds minder mensen zijn die belastingen betalen en premies afdragen om deze systemen te ondersteunen.

Om deze problemen aan te pakken heeft de Japanse overheid verschillende maatregelen genomen, zoals het verhogen van de kinderbijslag, het verbeteren van de toegang tot kinderopvang en onderwijs, en het stimuleren van flexibele werkregelingen voor ouders. Daarnaast heeft de overheid ook immigratiebeleid aangepast om meer buitenlandse arbeiders aan te trekken om het tekort aan arbeidskrachten op te vangen.

Desondanks blijft het geboortecijfer laag en de vergrijzing toenemen. Dit betekent dat Japan blijft worstelen met de uitdagingen van een snel vergrijzende bevolking en een krimpende beroepsbevolking. Het is duidelijk dat er dringend meer structurele veranderingen en beleidsmaatregelen nodig zijn om deze problemen op te lossen en de toekomst van Japan veilig te stellen.

Over de auteur

Dionne Rutte

Hi! Mijn naam is Dionne Rutte. Ik ben 19 jaar en studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik vind Utrecht een mega leuke stad om te studeren, voor nu woon ik nog in Apeldoorn. Ik ben geïnteresseerd in mijn medemens. Mijn grote passie is het verwerken van inspirerende gesprekken in een artikel. Ik hou dus erg van schrijven, daarentegen vind ik video’s maken nóg leuker. Ik ben enthousiast over mijn opleiding en wil graag nog meer leren over het journalistieke vak.