Ongelijkheid in het vrouwenvoetbal: ‘We zijn er nog lang niet’

Ongelijkheid in het vrouwenvoetbal: ‘We zijn er nog lang niet’

Bron: Anna Schreurs

In de vrouwensport blijven vooroordelen bestaan. Er wordt getwijfeld aan de fysieke kundigheid van vrouwen voor intensieve sporten, zoals voetbal. Ondanks dat er een vooruitgang lijkt te zijn in de genderstereotypen en vooroordelen, is er nog steeds behoefte aan meer bewustzijn en acceptatie in de sportwereld, ongeacht het geslacht.

Vandaag de dag bestaan er nog steeds vooroordelen in de vrouwensport. Zo wordt er gesproken door tegenstanders dat vrouwen fysiek niet geschikt zijn voor intensieve sporten, en dat inspanning tot een ongewenst gespierd uiterlijk zou leiden. Deze overtuigingen kunnen ervoor zorgen dat vrouwen zich weerhouden van het beoefenen van bepaalde sporten. In de laatste jaren is er een verschuiving opgetreden, waarbij vrouwelijke topsporters steeds vaker worden gezien als rolmodellen die bijdragen aan een grotere participatie van vrouwen in de wereld van (top)sport.

Vrouwelijke atleten die make-up dragen tijdens wedstrijden, zoals voetbalster Alisha Lehmann, worden geconfronteerd met opmerkingen die haar sportieve prestaties overschaduwen. Commentaren zoals ‘Al die make-up om met 1-7 te verliezen’ en ‘Minder verf en meer goals graag.’ Zijn voorbeelden van vooroordelen die nog steeds bestaan in de sportwereld. Het laat zien dat ondanks de vooruitgang, er meer bewustzijn en acceptatie nodig is om gelijk te krijgen voor alle atleten, ongeacht hun geslacht.

Verslaggeefster Anna Schreurs ging langs bij Mulier Instituut, waarbij zij sprak met onderzoeker Rens Cremers over ongelijkheid in de sportwereld. Ook woonde zij een training bij van het damesteam van UVVA. Hierbij ging zij in gesprek met hoofdtrainster Feline Baas. Bekijk hieronder de reportage:

Over de auteur

Anna Schreurs

Ik ben Anna Schreurs (2005) en ik studeer journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Mijn interesse ligt bij het schrijven van verhalen en hoop daarom in de toekomst aan de slag te kunnen bij bijvoorbeeld een tijdschrift. Hier hoop ik dan te kunnen schrijven over verschillende onderwerpen van actualiteit tot amusement.