Gendergelijkheid op de werkvloer

Gendergelijkheid op de werkvloer

Bron: Sanne Visser

Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat er vier keer zoveel mannen als vrouwen zijn onder jonge technici. Dit zijn in verhouding weinig vrouwen in het technisch beroep. Maar ook andere beroepen worden voornamelijk uitgevoerd door mannen. Waarom is dat zo? En hoeverre is het werken als vrouw in een mannenberoep genormaliseerd in Nederland?

Historie

Vrouwen en mannen hebben andere eigenschappen, iets waar mensen al meer dan tweeduizend jaar lang van uit zijn gegaan. De man staat voor een sterker figuur dan de vrouw. Het zorgen voor de kinderen werd dan ook overgelaten aan de vrouw en de man zorgde voor het binnenhalen van de kost.

Eind jaren ’60 kwam hier verandering in. Er was een tekort aan arbeidskrachten en men ging ook werven onder getrouwde vrouwen. De banen die eerst alleen maar uitgevoerd werden door mannen, waren nu ook toegankelijk voor vrouwen. Het onderscheid tussen mannen en vrouwenberoepen werd minder groot door deze verandering.

Brein

Of de verschillen in beroepskeuze tussen mannen en vrouwen te maken hebben met het brein is complex en omstreden. Het is bekend dat mannen gemiddeld een groter brein hebben dan vrouwen maar de meeste mannen zijn over het algemeen ook groter dan vrouwen. Volgens Lara Wierenga, ontwikkelingspsycholoog aan de universiteit Leiden, zijn de verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein tamelijk klein en betekenisloos.

Verschillen in beroepskeuze tussen mannen en vrouwen worden beïnvloed door een combinatie van biologische, culture, sociale en psychologische factoren. Traditionele genderrollen en stereotypen, evenals maatschappelijke verwachtingen, kunnen invloed hebben op de keuzes die mensen maken met betrekking tot hun beroep. Deze culturele invloeden kunnen op hun beurt van invloed zijn op de opvoeding, het onderwijs en de sociale omgeving, waardoor bepaalde beroepen als meer geschikt of acceptabel worden beschouwd voor mannen of vrouwen.

Genormaliseerd

Of het werken als vrouw in een ‘mannenberoep’ is genormaliseerd in Nederland, blijft een onderwerp waar de meningen over zijn verdeeld. Voor een vrouw in een mannenberoep zou het minder normaal zijn dan voor een man in deze sector.

In de videoreportage horen we Hannah Biesaart, zij werkt als schilder bij een schildersbedrijf. Daartegen over staat Wouter, hij werkt als meubelmaker in een atelier met alleen maar mannen.

Over de auteur

Sanne Visser

Hi! Mijn naam is Sanne Visser. Ik ben 19 jaar en woon in het mooie Deventer. Met mijn nieuwsgierigheid, doortastendheid en empathisch vermogen is het mijn missie iedereen een kans te geven om zijn of haar persoonlijke verhaal met de rest van de wereld te kunnen delen. Mijn hart ligt dan ook bij authentieke persoonlijke verhalen die aandacht verdienen. Door de studie journalistiek te volgen geef ik mezelf de kans om dit waar te maken en me succesvol te ontwikkelen tot een freelancejournalist met een waardevolle bijdrage.