Van ‘gezellig in het weekend’, naar alcoholverslaving

Van ‘gezellig in het weekend’, naar alcoholverslaving

Iedere jongere kent het wel; gezellig een drankje doen in het weekend. Dit is helaas niet voor elke jongere weggelegd. Voor sommige van hen gaat het al snel van ‘een gezellig drankje in het weekend’, naar een serieus probleem. Steeds meer jongeren in Nederland hebben te kampen met een dergelijk alcoholprobleem.

Alcoholproblematiek onder jongeren komt steeds meer voor in Nederland. Steeds meer tieners ontwikkelen een ongezonde relatie met alcohol. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor hun sociale leven, maar ook op de presentaties op school en de gezondheid. Op dit moment kampt 1 op de 10 jongeren tussen de 12 en 25 jaar met een alcoholverslaving. De jongeren in kwestie zijn vaak afhankelijk van de alcohol en zien de verstrekkende gevolgen niet in.

De oorzaken zijn volgens psycholoog Wendy Hoving divers:’Er is sprake van nature en nurture; jongeren kunnen erfelijk belast zijn met verslavingsproblematiek, maar ze kunnen ook beinvloed worden door de omgeving.’ Ook onderliggende problemen zoals eenzaamheid, angst en een laag zelfbeeld kunnen bijdrage aan een ongezonde relatie met alcohol.

Doordat de hersenen en het lichaam  van jongeren nog vol op in ontwikkeling zijn, is alcohol extra schadelijk. Alcohol heeft hierdoor een heftiger effect op jongeren dan dat het heeft bij ouderen en het kan de hersenontwikkeling schaden. Daarnaast is de kans op verslaving in de toekomst ook groter; de hersenen worden extra gevoelig voor de belonende werking van alcohol, waardoor de kans op verslaving groter wordt.

Dit zorgwekkende probleem verdient aandacht en dringt aangepakt te worden. Door preventie en interventie kunnen jongeren beschermd worden tegen de schadelijk gevolgen van alcoholmisbruik. Ook is het van belang dat jongeren die al te kampen hebben met alcoholverslaving de juiste hulp toegereikt krijgen. Dit kan in de vorm van therapieën en ondersteuningsprogramma’s die de jongeren perspectief bieden.

Over de auteur

Lieke Dogger

Hallo ik ben Lieke, 20 jaar (06-08-2003) en ik volg de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.