Vapen steeds populairder; Artsen Slaan wéér Alarm

Vapen steeds populairder; Artsen Slaan wéér Alarm

Vapen wordt steeds populairder. Artsen maken zich grote zorgen. Daarom startten ze deze week voor de tweede keer de campagne ‘Artsen Slaan Alarm’. Bij deze campagne informeren ze ouderen en motiveren ze hen om dit met hun kinderen te bekijken en het gesprek over vapen aan te gaan. Recente gegevens van het Trimbos-instituut laten zien dat 21,7 procent van de 12- tot 25-jarigen in 2023 een e-sigaret (vapen) gebruikte. Bij de artsen is de maat vol.

Trimbose-Instituut

Recente gegevens tonen aan dat een aanzienlijk aantal jongeren en jongvolwassenen in Nederland e-sigaretten, ook wel vapen genoemd, gebruiken. Volgens het Trimbos-instituut heeft 21,7% van de jongeren tussen 12 en 25 jaar in het afgelopen jaar een e-sigaret gebruikt. Dit betekent dat ongeveer één op de vijf jongeren bekend is met vapen.

Het gebruik van e-sigaretten neemt toe naarmate jongeren ouder worden. Bijna een kwart (23,3%) van de 15- tot 17-jarigen heeft in het afgelopen jaar een e-sigaret gerookt. Dit is zorgwekkend, gezien de potentiële gezondheidsrisico’s.

Gevolgen

Hoewel e-sigaretten soms worden gezien als minder schadelijk dan traditionele sigaretten, is er bezorgdheid over de langetermijneffecten van vapen. Net als bij roken, kan het regelmatig gebruik van e-sigaretten leiden tot verslaving aan nicotine, wat op zijn beurt kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Artsen en gezondheidsdeskundigen waarschuwen voor de gevaren van vapen, waaronder korte termijn effecten zoals misselijkheid, duizeligheid, en hoofdpijn. Op de lange termijn, hoewel nog niet volledig vastgesteld vanwege de relatieve nieuwigheid van e-sigaretten, kunnen de gezondheidsrisico’s vergelijkbaar zijn met die van traditioneel roken, zoals een verhoogd risico op kanker en andere ernstige ziekten.

Artsen slaan wéér alarm

Het is belangrijk voor ouders om openlijk te communiceren met hun kinderen over de risico’s van vapen. Daarom zijn de artsen na vorig jaar deze week weer begonnen met de campagne ‘Artsen Slaan Alarm‘. Het bekijken van de video gemaakt door de artsen is een goede start om dit gesprek aan te gaan. Het doel is om jongeren bewust te maken van de mogelijke schadelijke gevolgen van vapen en hen te helpen weloverwogen keuzes te maken voor hun gezondheid.

De campagne heeft als doel artsen aan te moedigen om preventieve maatregelen te nemen, in plaats van alleen te reageren op de gevolgen van vapen. Dit betekent dat artsen zich moeten richten op het voorkomen van nicotineverslaving en de gezondheidsproblemen die daaruit voortvloeien, in plaats van uitsluitend te behandelen nadat de schadelijke effecten van vapen zich hebben gemanifesteerd.

Ik sprak met een van de artsen betrokken bij het initiatief van Artsen Slaan Alarm, die uitlegt wat ze deze week doen en waarom het zo belangrijk is om het gebruik van e-sigaretten te verminderen. Ook deelde Arttu Koldijk, een voormalige vape-verslaafde, zijn overwinningsverhaal. Luister hieronder mee.

Over de auteur

Noor Abbassi

Noor Abbassi (22) komt uit Utrecht en studeert journalistiek aan de Hoge School Utrecht. Al haar hele leven is Noor bezig met het schrijven van verhalen. Ze ziet zichzelf later als schrijfster én journalist. Ze zoekt altijd net iets verder om het nieuwsverhaal van alle kanten te kunnen belichten.