Factcheck: Het gaat niet goed met de biodiversiteit, de bossen en zoogdieren in Nederland

Factcheck: Het gaat niet goed met de biodiversiteit, de bossen en zoogdieren in Nederland

Freepik.com

Lidewij de Vos van de Fvd tweette 12 november een video waarin ze beweert dat het goed gaat met de biodiversiteit, de bossen en zoogdieren in Nederland. Dat is niet waar. Op alle invalshoeken, qua ruimte en stressfactoren, gaat het niet goed met biodiversiteit.

 Op X, het voormalige twitter, tweette Lidewij de Vos van de Fvd een video waarin zij claimt dat het goed gaat met de biodiversiteit in Nederland. ‘Het gaat goed met de biodiversiteit, de bossen, zoogdieren etc. in Nederland.’ Lidewij beweert dit naar aanleiding van het boek Niemand in de cockpit, geschreven door Thierry Baudet en Lidewij zelf. In de video legt ze uit dat dit boek gebaseerd is op feiten van de Nederlandse overheid. In deze factcheck zullen we nagaan of deze claim feitelijk juist is en welke factoren spelen bij het begrip biodiversiteit.

Landbouwpraktijken bedreigen Biodiversiteit

Nederland staat erg onder druk. Er wordt voortdurend geroepen dat Nederland een rijke rivierdelta is, waardoor Nederland de verplichting heeft voor de export landbouw te bedrijven. Uit onderzoek van een studie van de Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat landbouw een van de factoren is wat ervoor zorgt dat de biodiversiteit achteruitgaat. Landbouw neemt namelijk veel ruimte in en zorgt ervoor dat er minder ruimte is voor plant- en diersoorten.

Marco Roos, Researcher Stedelijke Biodiversiteit bij Naturalis en examinator biology bij de Leiden University, vertelt dat de claim van de Fvd niet klopt: ‘Biodiversiteit gaat om genetische diversiteit: door de afname van het oppervlak worden populaties, ook van vroeger heel gewone soorten, steeds kleiner en daarmee genetisch minder divers’, vertelt meneer Roos. Door de landbouw is er minder ruimte voor dieren en planten die deel uitmaken van de biodiversiteit. ‘Op alle invalshoeken, qua ruimte en stressfactoren, gaat het niet goed met de biodiversiteit. Habitats die in de vorige eeuw niet verder konden zakken, zoals zoetwatermilieu’s vertonen een opgaande lijn, maar ze kwamen van bijna een giftig nulpunt.’

Biodiversiteit in Nederland bedreigd door diverse factoren

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het niet goed gaat met de biodiversiteit in ons land. Volgens het Europees parlement komt dit door veranderingen in landgebruik denk aan ontbossing, onmiddellijke exploitatie zoals jagen of vissen, maar ook klimaatverandering en vervuiling. De rijksoverheid meldt dat wereldwijd het aantal soorten dieren en planten achteruitgaat. Uit een wetenschappelijk onderzoek van de WUR blijkt dat drukfactoren (gedeeltelijk) verantwoordelijk zijn voor de teruggang in biodiversiteit of de beperking daarvan, zoals arealen rustgewassen, bemesting en gewasbescherming. Deze drukfactoren richten zich met name op het bouwplan en de gebruikte middelen.

Het blijkt dus dat de teruggang van de biodiversiteit verschillende factoren heeft. Maar 1 ding is in ieder geval duidelijk. Het gaat niet goed met de biodiversiteit in Nederland.

Conclusie

De bewering van Lidewij de Vos dat het goed gaat met de biodiversiteit in Nederland klopt niet. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat de biodiversiteit sterk achteruit is gegaan de afgelopen jaren door verschillende factoren als klimaatverandering, landbouw en vervuiling. Er is een afname van het oppervlak voor populaties waardoor er steeds minder ruimte is voor plant- en diersoorten. Het gaat dus niet goed met de biodiversiteit in Nederland. De claim van Lidewij klopt niet.

Over de auteur

Guido Vogels

Guido Vogels (2005) is geboren en getogen in Zoetermeer. Hij is al twee en een halfjaar werkzaam als radio dj bij Zfm (de lokale omroep van Zoetermeer). Als beginnend journalist publiceert hij verhalen over opmerkelijke actuele gebeurtenissen en sport. Ook interviewt hij opkomende lokale artiesten.