De unieke Deventerkoek

De unieke Deventerkoek

DEVENTER- De Deventerkoek heeft een lange en rijke geschiedenis, bestaat al een tijdje (sinds de 16e eeuw) en is een beroemd lekkernij . Deze unieke koek vindt zijn oorsprong in de stad Deventer, gelegen aan de IJssel in Overijssel.

Smaak

De Deventerkoek is een ambachtelijk gebakken koek met een kenmerkende smaak en bite . Het recept, dat ook al eeuwenoud is, combineert ingrediënten zoals roggebloem, honing, en specerijen zoals kaneel en nootmuskaat. Wat deze koek echt bijzonder maakt, is het langzame bakproces dat resulteert in een stevige buitenkant en een smeuïge binnenkant.

Geschiedenis

De rijke geschiedenis van de Deventerkoek gaat terug tot dus de 16e eeuw, waar het werd gebakken door lokale bakkers en al snel bekend werd door heel Nederland. In de 19e eeuw werd de koek zelfs naar Nederlands-Indië verscheept. Tegenwoordig, sinds 1952, wordt het gebakken aan een fabriek aan de Hanzeweg (bij het industrieterrein van Deventer).

Hoe wordt het gemaakt?

De Deventerkoek wordt nog steeds volgens traditionele methoden gebakken door ambachtelijke bakkers in de fabriek in Deventer. Het is niet alleen geliefd in de regio, maar heeft ook nationaal en internationaal een trouwe schare fans vergaard. Hoewel het tegenwoordig wel een stuk minder bekend is. Niet iedereen in Nederland heeft van de Deventerkoek gehoord.

Deventerkoekwinkel

Of je nu een bezoek brengt aan Deventer of elders in Nederland bent, het proeven van de Deventerkoek is een must. In de Deventerkoekwinkel vertelt Debbie Verheijen: ‘De meest verkochte koek zijn de 20 bijtjes. De orginele kruidkoek is een stuk minder populair. Voor de Deventerkoek geldt uiteindelijk: de unieke mix van kruiden en textuur: daar houd je van of niet.

Hieronder een korte reportage over de Deventerkoek waarin de eerlijke mening naar het product van twee voorbijgangers wordt gevraagd:

Over de auteur

Philip Buwalda

Ik ben Philip Buwalda, 20 jaar, woonachtig in Deventer en geboren in Utrecht. Al vanaf jonge leeftijd ben ik vooral geïnteresseerd geweest in twee verschillende onderwerpen: sport en muziek. Dit zijn dat ook mijn twee passies in de journalistiek. Als reporter werken voor een sportzender, commentaar geven bij sportwedstrijden, radio maken of schrijven over deze onderwerpen zijn verschillende dingen waar ik echt passie voor heb.