Stadstour van 13 hectare: Bronkhorst in hetzelfde rijtje als New York

Stadstour van 13 hectare: Bronkhorst in hetzelfde rijtje als New York

Bronkhorst vanaf de winterdijk

Wat is de overeenkomst tussen New York, Shanghai, Londen, Amsterdam en Bronkhorst? Het zijn allemaal stuk voor stuk steden. Het verschil tussen bijvoorbeeld Shanghai en Bronkhorst? Een kleine vierentwintig miljoen inwoners. Bronkhorst, het is écht een stad, huisvest negentig mensen en is dertien hectare groot.

Stadsrechten

Maar hoe kan een stad van negentig mensen en dertien hectare nou een stad zijn? Dat komt door de middeleeuwen. Toentertijd, toen de Achterhoek nog onderdeel van het hertogdom Gelre en graafschap Zutphen was, verkreeg het stadje stadsrechten in 1482. De stad is nooit persé veel groter geweest dan dat het nu is. Nu staat Bronkhorst vooral bekend om zijn gerestaureerde stadsboerderijen.

Het stadje is gesticht door een aantal boeren, die de vruchtbare grond naast de IJssel als perfecte grond zagen om te verbouwen. Die boeren bouwde een huis, op een heuvel, wat vervolgens een kasteel werd. Dat kasteel werd in de eerste jaren van de twintigste eeuw gesloopt.

Bronkhorst profileert zich als kleinste stad van Nederland. Maar dat zit toch wat anders. Meerdere andere plekken in Nederland hebben stadsrechten gehad, en zijn kleiner dan Bronkhorst.

Zoals in de meeste steden, worden ook in Bronkhorst stedentours georganiseerd. Wij liepen mee met Henk Harmsen, geboren en getogen in het stadje, en met hem gingen wij langs álles wat je gezien moet hebben in Bronkhorst.

Over de auteur