Voetballen buiten Europa: paradijs in de voetbalwereld  

Voetballen buiten Europa: paradijs in de voetbalwereld  

Steeds vaker vertrekken voetballers naar landen buiten Europa om daar te spelen. Zij vertrekken voornamelijk om twee redenen. Het niveau is niet meer haalbaar in de competities in Europa of voetballers gaan na hun carrière nog even wat geld binnen halen in landen, zoals Saudi-Arabië. 

Voorheen werd Europa beschouwd als het epicentrum van het professionele voetbal, met zijn competities zoals de Engelse Premier League, de Spaanse La Liga en de Italiaanse Serie A. Echter, de concurrentie is de afgelopen decennia wereldwijd gegroeid. 

Redenen voor paradijsvoetballers

Opkomende voetballanden, zoals Brazilië, Argentinië, en recentelijk ook landen in Azië, Afrika en het Midden-Oosten, investeren aanzienlijk in hun voetbalinfrastructuur en talentontwikkeling. Hierdoor is de kwaliteit van voetbal buiten Europa aanzienlijk gestegen, waardoor spelers worden aangetrokken door nieuwe uitdagingen en mogelijkheden om hun vaardigheden te laten zien in een andere competitie dan die van Europa. 

Daarnaast zien we dat voetballers na hun actieve carrière steeds vaker kiezen voor aanbiedingen in landen zoals Saudi-Arabië. Deze landen investeren fors in hun voetbalcompetities, waarbij ze aantrekkelijke contracten aanbieden aan voormalige sterren uit Europa. Voor deze spelers biedt dit een kans om nog wat extra geld te verdienen voordat ze definitief hun voetbalschoenen in de kast laten staan. 

Mensenrechten in Saudi-Arabië 

Hoewel Saudi-Arabië aantrekkelijk lijkt voor de voetballers, maken mensenrechtenorganisaties zich zorgen over de ontwikkelingen in het land. Zo werden volgens Human Right Watch (HRW) in de periode maart-juni 2023 ten minste honderden Ethiopische vluchtelingen vermoord door de grenswachten. “De Saoedische autoriteiten doden honderden vrouwen en kinderen, en geven tegelijkertijd miljarden uit aan sportwashing om hun imago op te poetsen”, aldus HRW. 

Een bekende voetballer die momenteel in Saudi-Arabië speelt, is Cristiano Ronaldo. Hij liet de Engelse topclub Manchester United achter om te voetballen bij Al Nassar. 

Over de auteur

Milou Nagelhout

Milou Nagelhout woont al heel haar leven in Amersfoort. Ze studeert Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Ze richt zich vooral op maatschappelijke en culturele onderwerpen.