Factcheck: “Maar liefst twee op de drie jongeren ervaart hierdoor angst, stress en verdriet.”

Factcheck: “Maar liefst twee op de drie jongeren ervaart hierdoor angst, stress en verdriet.”

“Maar liefst twee op de drie jongeren ervaart hierdoor angst, stress en verdriet.” Dat zei tweede kamerlid Rooderkerk, van D66, maar het klopt niet 1 op 1.

In een plenair debat op donderdag 18 april 2024 weidt mevrouw Rooderkerk een deel van haar spreektijd aan klimaatstress onder jongeren. “Maar liefst twee op de drie jongeren ervaart hierdoor angst, stress en verdriet’, zo klinkt het. Wanneer we dat navragen bij de fractie, word verwezen naar een rapport van milieudesfensie in samenwerking met Ipsos. In dit rapport wordt geconcludeerd dat slechts één op de vijf jongeren regelmatig klimaatstress ervaart, hoewel een groot deel van de jongeren (bijna 90%) wel eens negatieve gevoelens ervaart door de klimaatcrisis.

Wanneer we verder zoeken naar onderzoeken en nieuwsartikelen, merken we op dat het onderzoek van Ipsos in opdracht van milieudefensie het enige onderzoek is dat naar dit onderwerp is gedaan. In andere artikelen van geronomeerde nieuwssites zoals de NOS valt ook te lezen dat 1 op de 5 jongeren zegt regelmatig stress te ervaren wanneer ze nadenken over de klimaatcrisis. In een ander artikel van ggznieuws.nl wordt hetzelfde beweerd.

Voorzitter van milieudefensie, Winnie Oussoren, vertelt dat de uitspraken van Rooderkerk niet 1 op 1 kloppen. “Het rapport suggereert dat de stelling dat twee derde van de jongeren last heeft van klimaatgerelateerde angst, stress en verdriet niet geheel accuraat is. In werkelijkheid geeft het rapport aan dat maar één op de vijf jongeren frequent of vaak stress ervaart die gerelateerd is aan het klimaat. Hoewel een aanzienlijk percentage van de jongeren soms negatieve emoties heeft door de klimaatcrisis, komt dit niet overeen met de bewering”, aldus Oussoren.

Conclusie

De stelling dat twee op de drie jongeren angst, stress en verdriet ervaren door het klimaatprobleem lijkt op basis van het rapport overdreven. Het rapport toont aan dat ongeveer één op de vijf jongeren regelmatig tot vaak klimaatstress ervaart, wat aanzienlijk minder is dan de beweerde twee derde. Hoewel een grote meerderheid van de jongeren (bijna 90%) wel eens negatieve gevoelens ervaart als gevolg van de klimaatcrisis, duidt dit voornamelijk op incidentele gevoelens en niet op een constante staat van angst en stress. De stelling kan dus als enigszins misleidend worden beschouwd, omdat deze een hoger niveau van emotionele impact suggereert dan daadwerkelijk door het rapport wordt ondersteund.

Over de auteur

Dieks van Dijk

Dieks van Dijk is een jonge ambitieuze journalist. Van oorsprong komt hij uit Amersfoort maar hij is nu woonachtig in Ommen en Zwolle. Hij is van nature nieuwsgierig en houdt van verhalen vertellen. Vanaf jongs af aan is Dieks een fanatieke sporter en van origine een hockeyer, tegenwoordig doet hij aan fitness en wielersport.