Tulpen; van bol tot vaas

Tulpen; van bol tot vaas

In Nederland zijn we er dol op: tulpen. Deze van oorspong Turkse bloem, is al jaren een ‘typisch’ Nederlands exportproduct. Nu het weer beter wordt, kleuren de tulpenvelden weer op Hollandse manier. Maar hoe groeien die tulpen eigenlijk? 

De tulpenkweek begint bij de bol. Deze bol is eerder al gekweekt door de tulp te koppen. Door de kop van de tulp af te halen, gaat de energie naar de bol, waardoor de bol groter wordt. Na het kopseizoen, worden de bollen gerooid en in de kas gezet. Hier is de ideale temperatuur om de tulp een zo’n mooi mogelijke kleur te geven.

Tulpenboer Peter runt het familiebedrijf in het Noord-Hollandse Andijk. Als jonge tulpenboer is de bloementeelt bij hem met de paplepel ingegoten. De bloemen worden ge-exporteert naar supermarkten, bloemisten en de bloemenveiling. Redacteur Hein gaat langs bij Peter en volgt de route van bol tot vaas.

Over de auteur

Hein Keur

Hi! Ik ben Hein Keur en dit schooljaar schrijf ik voor de site Alkmaar&Meer. Al 19 jaar lang woon ik in het kleine dorpje Andijk, vlakbij Enkhuizen. Dit jaar zal ik m'n best doen om zo mooi mogelijke producties te maken over Alkmaar. Volg mij op LinkedIn en Instagram om op de hoogte te blijven van deze producties!